Jedna laž je bila dovoljna da sruši komunistički režim i pisac postane predsednik

Izvor: B92, 17.Nov.2021, 16:09

Jedna laž je bila dovoljna da sruši komunistički režim i pisac postane predsednik

Na današnji dan, na tlu Evrope odigrao se istorijski događaj u kom je nenasilno, građanska inicijativa uspela da svrgne gvozdenu zavesu i oslobodi totalitarnog režima. Zbog delikatne prirode takve metode, ovaj protest dobio je romantično ime - "Plišana revolucija".

Pre tačno 32 godine započela je Plišana revolucija. Tog 17. novembra 1989. u Pragu se trebao održati samo pomen povodom 50. godišnjice pogubljenja devetorice studenata koji su u novembru 1939. organizovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivnacističke demonstracije u znak protesta zbog ubistva studenta Jana Opletala. Studentskom udruženju "Stuha" u organizaciji se pridružio i "Socijalistički savez omladine", a organizatori su zamolili disidentske organizacije da ne učestvuju u akciji kako se ne bi našao povod za njenu zabranu ili gušenje.

Oko 15.000 okupljenih krenulo je prema Višehradskom groblju, a u gomili su se čule i protivrežimske parole, no policija je poštovala naređenje da ne reaguje silom. Kada se po završetku skupa deo studenata zaputio prema centru grada, želeći da dođu na Vaclavski trg, isprečili su se policijski kordoni koji su nakon nekoliko upozorenja nasrnuli na goloruke studente. Prema službenim podacima, bilo je 568 povređenih, ali iskra koja je zapalila Čehoslovačku bila je lažna vest da je poginuo student Martin Šmid.

U znak protesta zbog policijskog nasilja 18. novembra je najavljen štrajk na fakultetima i u pozorištima, a 19. novembra na inicijativu književnika Vaclava Havela sastali su se predstavnici raznih čeških opozicionih partija radi dogovora o zajedničkom nastupu. Osnovana je platforma nazvana "Građanski forum" koja je postavila četiri zahteva: trenutnu ostavku komunističkih čelnika odgovornih za pripremu intervencije "Varšavskog pakta" iz 1968.godine, kao i za 'višedecenijsku devastaciju svih područja društvenog života', počevši s Husakom i Jakešom. Tražila se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Františeka Kincla i šefa praške organizacije "KPČ" Miroslava Štepana kao krivaca za nasilje 17. novembra, oslobađanje svih zatvorenika, te istraga o događajima prvog dana demonstracija. U Slovačkoj je istog dana kao odgovor na brutalnost režima u Pragu nastala organizacija "Javnost protiv nasilja" na čelu s Milanom Knjažkom.

Štrajk na većini praških fakulteta započeo je 20. novembra, no vlast je to ocenila kao oblik pritiska te je odbila pregovore i izrazila podršku policijskoj akciji 17. novembra. Istog dana počele su da se održavaju svakodnevne demonstracije širom zemlje. Okupljeni su zveckali ključevima, poručujući da je odzvonilo režimu. Nemoćna da se obračuna s vlastitim narodom, vlast je stavila vojsku u stanje pripravnosti za eventualni obračun s demonstrantima. Prelomni događaj u revolucionarnim zbivanjima dogodio se 23. novembra. Tada je omraženi šef praških komunista Štepan otišao na skup radnika fabrike "ČKD Lokomotiva-Sokolovo", na kojem je demonstrante nazvao petnaestogodišnjom decom i bio izviždan. Istog dana nekoliko hiljada radnika predvođenih Petrom Milerom pridružilo se demonstracijama na Vaclavskom trgu, što je poslalo snažnu poruku da je Komunistička partija izgubila podršku radničke klase u čije ime je tobože vladala.

Idućih dana režim je počeo ubrzano popuštati pa su 24. novembra predsedništvo Centralnog komiteta i Miloš Jakeš podneli ostavke. Vest je izazvala euforiju, posebno na Vaclavskom trgu, na kom se stanovnicima Praga prvi put nakon 1968. obratio vođa Praškog proleća Aleksander Dubček, kom su okupljeni skandirali "Dubček na Hrad!", tj. "Dubček za predsjednika" Dan kasnije "CK KPČ" je za novog čelnika izabrao Karela Urbaneka, dok je predsednik Gustav Husak dao amnestiju osmorici političkih zatvorenika, a Federalna skupština predložila je da se u vladu imenuju i nestranačke osobe. Istog dana u parku Letna održan je skup na kom se okupilo čak 800.000 ljudi koji su izrazili podršku "Građanskom forumu", a direktno ga je prenosila i čehoslovačka televizija izrazivši spremnost da se pridruži generalnom štrajku sazvanom za 27. novembar.

Glavni govornici bili su Dubček i Havel, koji je toga dana prvi put nastupio na televiziji i objasnio ciljeve "Građanskog foruma". Već idućeg dana Havel se prvi put susreo s premijerom Ladislavom Adamecom i postavio četiri zahteva: trenutno puštanje svih političkih zatvorenika, ostavke kompromitovanih političara, uz ostavku predsednika Husaka do kraja godine, formiranje anketnog odbora koje bi istražio događaje 17. novembra, te poštovanje slobode informisanja. Time je službeno započeo dijalog vlasti i opozicije, a Havel je pozvao Adameca da prisustvuje skupu u parku Letna.

Iako je bio toplo dočekan među pola miliona okupljenih, Adamec je osudio generalni štrajk, što je izazvalo salve negodovanja. Demonstracije su zaključene stvaranjem ljudskog lanca od Letne do Praškog dvorca. Planirani generalni dvosatni štrajk održan je 27. novembra u celoj Čehoslovačkoj, uz učestvovanje čak 75 posto građana. Husak je pre toga imenovao novu vladu na čijem je čelu bio pragmatični komunista Marian Čalfa. U vladi je bilo 10 komunista, po dva pripadnika satelitskih stranaka i sedam nestranačkih osoba, uglavnom predstavnika "Građanskog foruma" ili "Javnosti protiv nasilja". Konačno, 28. decembra odluka Komunističke partije o potpunom odricanju od vlasti je stupila na snagu, a u Federalnu skupštinu kooptirani su predstavnici "Građanskog foruma" i "Javnosti protiv nasilja", među njima i Aleksander Dubček, koji je izabran za predsednika Skupštine. Idućeg dana Skupština će jednoglasno, dakle i glasovima komunista, za predsednika Čehoslovačke izabrati Vaclava Havela i to se smatra krajem "Plišane revolucije"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.