Izaberite pravi lek protiv bola

Izvor: Domino Magazin, 13.Jun.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaberite pravi lek protiv bola

Kratak vodič kroz "pejnkilere” koji će vam pomoći da se brže rešite bola kada se već javi

Migrena, bol u zglobovima... većina nas ni ne razmišlja kad je bol u pitanju koji će lek da proguta, samo da se agonija završi. Da vam pomognemo da se brže rešite bola evo kratkog pregleda najčešće korišćenih lekova i za šta su najefikasniji

Brufen, Ipobrufen, Diklofenak - Ovo je grupa tzv. nesteroidnih anti-inflamatornih lekova. Najbolji su kod povreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << ili upala koje su često praćene povišenom temperaturom. Ipobrufen je dobar izbor kod bolova kojih se treba rešiti brzo – menstrualnih bolova ili zubobolje i bolova u zglobovima, pošto se kod ovih najčešće javlja i nekakava upala. Diklofenak je znatno jači i ima anestetičko dejstvo - koristiti kod akutog bola u leđima ili izrazito jakih menstrualnih bolova. Duža upotreba ovih lekova može da stvori mučninu, pojačano lučenje želudačne kiseline i zatvor.

Aspirin, Upsarin - Takođe nesteroidni anti-inflamatorni lekovi, ali imaju znatno duže dejstvo – čak danima. Aspirin razređuje krv tako da je efikasan kod migrena kada su krvni sudovi u glavi i vratu skupljeni. Duža upotreba može da nadraži stomak.

Paracetamol, Febricet, Eferalgan -  Deluju tako što sprečavaju da signal bola stigne u mozak. Idealni su kod skidanja temperature i upaljenih zglobova. Paracetamol smeju da uzimaju i trudnice.

Kodein, Kafetin - Kodein se u slobodnoj prodaji može naći u tabletama koje sadrže male doze i, kao kod npr. Kafetina, imaju još sastojaka (ili paracetamol ili ipobrufen ili aspirin), kako bi se pojačalo njegovo dejstvo protiv bola. Kodein je proistekao od morfijuma i na sličan način smanjuje bol, tako što oponaša dejstvo endorfina u telu. Koristiti ga kod jakih glavobolja. Duža upotreba stvara zavisnost.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.