Izvor: B92, 22.Maj.2022, 21:58

Iza kulisa evrovizijskog trijumfa: Grupu Riva po povratku iz Lozane dočekalo 60.000 Jugoslovena

Grupa Riva je 1989. godine pobedila na Evroviziji sa pesmom "Rock Me" koju je komponovao Rajko Dujmić i postala je veliki hit. Preko noći su članovi benda u Jugoslaviji, ali i izvan nje, dosegli zvezdani status. Intervju su tada dali Emilija Kokić i Dalibor Musap.

Juna 1989 članovi grupe Riva su dali intervju za magazin "Ćao", a tada su pred 2000 svojih sugrađana predstavljali novi materijal sa tek izašlog albuma. Evo šta su mu tom prilikom rekli o svom iznenadnom uspehu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kada su odlazili na takmičenje iz Zadra za Lozanu niko ih nije pratio, međutim, po povratku ih je dočekalo 60.000 ljudi. Emilija je tom prilikom izjavila da tada nije mogla da veruje u sve ovo, kao i da ih sugrađani znaju od ranije. Navela je da su u tada poslednje tri godine svirali tokom leta na terasi Zatona, kao i da su živeli sasvim obično, tada su pili kafu sa prijateljima po kafićima, a da j eposle pobede nastao haos. Rekla je da su Zadrani mislili da su se uobrazili i da se neće pojaviti na lokalnoj priredbi, kakva je, tada po nekima, Zadarski muzički momenat.

"Zamisli, molim te, kažu da je to za nas "dégoûter". Naprotiv, slava nas nije izmijenila a, iskreno, nije ni bilo vremena", rekla je ona tada.

Na pitanje kako su njen uspeh komentarisali dečko i rodbina, Emilija je skromno dodala da dečka nema, barem ga tada nije imala. Smatrala je da ima opakog telohranitelja koji se zove Dragi,a njoj je to tada bilo simpatično.

Jedna tako nepoznata grupa, došla je do saradnje sa Rajkom Djumićem, a Dalibor je to tada objašnjavao kako su mnogi mislili da im je Djumić uzeo novac, međutim, je on to odmah demantovao kao apsolutno netačno. Podsetio je da su oni već učestvovali na festivalu Zagreb 88 sa pesmom Zadnja suza, koju je producirao i sam Rajko Djumić. Kaže da je on često dolazio u Zaton i sluša ih, kao i da su to svi znali, navodi da je i tu pao dogovor da se ostvari saradnja, pa dodao:

"Sad se ispredaju svakojake priče. Navodno zlonamerni kažu da pesma "Rock Me" uopšte nije bila namenjena nama. Gluposti! To nije istina! Svi znaju da je Dujmić tu pesmu upravo pravio za grupu Riva!"

Dalibor je tada rekao da su oni uložili dosta novca u prve snimke koje su napravili u Splitu, i nadao se da će se to trostruko vratiti. Za Jugoton je tada rekao da prema njima nisu bili naročito fer.

"Ponašali su se krajnje ziheraški. Još tokom domaćeg evrovizijskog izbora Jugoton nije hteo da potpiše sa nama ugovor; valjda su čekali razvoj situacije. Tek kad smo pobedili u Novom Sadu ponudili su nam ekskluzivni ugovor koji ja, naravno, tad nisam tek tako hteo da potpišem. Razumljivo, je l' da... Tek ovih dana dogovaramo se i preciziramo odredbe za taj skupoceni "papirić"."

Muzičar je tvrdio da su imali dosta ponuda stranih kompanija, ali da nisu ništa potpisali. Istakao je ponudu tada poznate kuće Ariola, a i neke druge firme, te dodao da im se tada nije nigde žurilo i da su završili snimanje "engleske" ploče na kojoj je bilo šest novih pesama i dve stare sa "jugoslovenske" ploče.

Zbog njihovog tada munjevitog uspeha, pričalo se da je Rajko Djumić odlučio da napusti muzičku grupu "Fosili" i okrene se njima. Međutim, Dalibor je to demantovao i rekao da je Djumić ostao u Fosilima, a da će njima pomagati isključivo kao producent i kompozitor.

"Čak je, ako niste znali, većina pesama na albumu - naša! Dujmić ima samo manji deo autorstva. I mi znamo da komponujemo - da se zna", rekao je Dalibor tada.

Muzičar je tada rekao da je verovao u uspeh pesme, kao i da je po njegovom mišljenju bilo sve u paketu, zajedno sa frizerima i šminkerima. Ispričao je da je veče pred nastup sanjao da su završili na poslednjem mestu i da im je u snu Rajko iz Zagreba doputovao i pomogao im. No, sve se dogodilo obrnuto.

"Rajka nije bilo na Evroviziji, a mi smo još i pobedili. Čista fantazija!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.