Iz čega su pili praistorijski ljudi

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz čega su pili praistorijski ljudi

Praistorijski ljudi pili su iz ljudske lobanje, saopštili su britanski naučnici, a prenose svetske agencije. To je zaključak do kojeg su došli eksperti koji su proučavali najstarije poznate ,,lobanje šolje’’ pronađene u pećini na jugozapadu Engleske.

Posude na prvi pogled deluju kao umetnička dela i ritualni ukrasni predmeti. Ipak, kada se bolje pogledaju, postaje jasno da su načinjene od ljudskih lobanja. Naučni navode da su to najstarije ,,lobanje šolje’’, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stare oko 14.700 godina.

Naučnici tvrde da su šolje oblikovane tako brižljivo da je jedino objašnjenje da su korišćene kao posude za tečnost. Da su lovci želeli samo da pojedu mozak pokojnika, to bi uradili na lakši način, navode eksperti.

Naučnici veruju da su posude, dve od lobanja odraslih osoba i jedna od trogodišnjeg deteta, korišćene za neku vrstu rituala.

Praksa korišćenja ljudskih lobanja kao posuda dokumentovana je u mnogim kulturama, a šolje od lobanja su u nekim slučajevima bile detaljno ukrašene i korišćene za ukrašavanje hramova i religioznih ceremonija.

O toj praksi svedoči pisanje grčkog istoričara Herodota iz 5 veka pre nove ere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.