Italijan vratio Srbinu izgubljenu torbu sa skoro 10.000 evra: Njegov potez oduševio je sve ljude

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 16:57

Italijan vratio Srbinu izgubljenu torbu sa skoro 10.000 evra: Njegov potez oduševio je sve ljude

Šta biste uradili da slučajno nađete torbicu sa skoro 10.000 evra u gotovini?

Dario Peduci, 63-godišnji penzioner iz Ponjane Lario, nije imao nedoumice: predao ga je karabinjerima, ne uzevši ni cent. Dario je dodatno šokirao svojom dobrotom kada nije želeo da uzme nagradu koju su mu nudili srpski turisti kojima je uredno vratio novac.

"Uradio sam ono što mi je srce reklo, jedino što sam osećao da je ispravno", reko je on za italijanske medije.

Karabinjeri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su uspeli da lociraju njenog vlasnika - 27-godišnjeg Srpskog turistu koji je bio na odmoru sa ženom i dvoje dece na jezeru Komo.

Kako bi mu se zahvalio na plemenitom gestu, turista mu je ponudio nagradu od 500 evra. Ali italijanski penzioner odgovorio je Srbima: "Ne hvala".

63-godišnjak je pronašao torbicu uveče 5. jula, ispred bara u Pognana Lario, dok je šetao sa suprugom Marijom Gracijom.

Unutra je bilo 9.110 evra, u novčanicama različitih apoena, i 340 dinara. Bez dokumenata, samo vizit karta sa brojem telefona. Zahvaljujući tom kontaktu karabinjeri su uspeli da uđu u trag vlasniku.

Srpski turista gotovo da nije stigao da očajava zbog gubitka: poziv upozorenja stigao je iz policijske stanice dok je Dario još davao izjavu policajcima.

Tako su se italijanski penzioner i vlasnik torbe sreli u policijskoj stanici i rukovali.

"Nije znao kako da mi zahvali, žena mu je čak plakala. Hteli su po svaku cenu da mi daju nagradu, nisam hteo ni da prihvatim, nije mi se činilo da sam nešto posebno uradio, jer mi se činilo normalnim da vratim taj novac. Nisam ni razmišljao šta bih mogao sa tim. Živim od svoje penzije i zarađujem je dovoljno: 10.000 evra nađenih na zemlji sigurno nije malo, ali nisu bili moji", rekao je ovaj pošteni Italijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.