Istraživanje dugo tri decenije: Majke delfina imaju jednu zajedničku karakteristiku sa ljudima

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 08:24

Istraživanje dugo tri decenije: Majke delfina imaju jednu zajedničku karakteristiku sa ljudima

Kada se ljudi obraćaju bebi ili detetu oni im tepaju, a delfini, po svemu sudeći imaju sličan način komunikacije sa svojim mladuncima, navodi se u objavljenoj studiji morskih biologa u SAD.

Rezultati studije koju su sproveli eksperti tokom istraživanja na Floridi pokazali su da majke delfina menjaju tonalitet svoje komunikacije, koriste neku vrstu visokotonskog zviždanja kada šalju poruke svojim mladuncima, preneo je AP.

Istraživači su snimili i uporedili karakteristične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvižduke 19 majki delfina na Floridi dok su bile u pratnji svog potomstva, kao i u situacijama kada su plivale same ili sa drugim odraslim jedinkama.

"Delfini koriste svoje specifične zvižduke da bi pratili jedni druge. Kao da povremeno obaveštavaju druge delfine o lokaciji na kojoj se nalaze", objašnjava koautorka studije Lejla Sajig, morski biolog iz Okeanografskog instituta Vuds Hol u ​​Masačusetsu.

U studiji objavljenoj u časopisu ”Projekti nacionalne naučne akademije”, navodi se da je frekvencija zviždanja tokom komunikacije sa mladuncima viša nego ona koja se koristi u komunikaciji sa odraslim delfinima.

Navodi se da otkrivanje ovih podataka nije bio nimalo jednostavan posao, s obzirom da su, između ostalog, naučnici istim ženskim jedinkama delfina tokom tri decenije morali da u više navrata ugrađuju specijalne mikrofone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.