Istraživanje NVO Solidarnost za decu: 0,6 odsto maloletnika u Srbiji bar jednom u životu kockalo

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 16:06

Istraživanje NVO "Solidarnost za decu": 0,6 odsto maloletnika u Srbiji bar jednom u životu kockalo

Organizacija „Solidarnost za decu“ sprovela je tokom novembra 2023. godine istraživanje na uzorku od 1.100 ispitanika, na teritoriji cele Srbije, a na temu učestvovanja maloletnika od 13 do 17 godina u igrama na sreću.

Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Rezultati koji su prikupljeni pokazuju da je 0,6 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maloletnika u Srbiji bar jednom u životu imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću. Od toga, najgori rezultati pokazali su se u Beogradu i Novom Sadu, a najmanji procenat prikazan je na jugu Srbije i u seoskim sredinama (svega 0,2%).

Takođe, u uzrastu od 13 do 15 godina broj ispitanika koji su imali dodira sa igrama na sreću iznosi 0,17 odsto, dok taj procenat značajno raste kod ispitanika u uzrastu od 15 do 17 godina starosti.

Nijedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću (popularno nazvanim kladionicama), što je vest koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju zakonsku odredbu koja to najstrože zabranjuje.

Ispitanici koji su se pozitivno izjasnili na osnovno pitanje su izjavili da su u igre na sreću bili upućeni preko svojih roditelja (čak 74 odsto) i da su im oni u pojedinim slučajevima čak tražili da zajedno sa njima to čine, jer su smatrali da bi im to donelo sreću. 22 odsto ispitanika koji su se pozitivno izjasnili na osnovno pitanje, rekli su da su se na to odlučili da bi pratili trendove u svom društvu.

Što se tiče učestalosti, velika većina ispitanika koji su se pozitivno izjasnili na osnovno pitanje rekla je da u igrama na sreću učestvuje jako retko (82 odsto), bar jednom mesečno to čini 16 odsto, dok 2 odsto to čini jednom sedmično.

Snežana Bisenić, generalni sekretar NVO „Solidarnost za decu“, izjavila je povodom obavljene ankete da ovi rezultati ohrabruju i da je ta organizacija strepela od daleko gorih rezultata. Sve ovo pokazuje da je odnos dece od 13 do 17 godina prema kockanju na nivou Srbije u globalu prilično zdrav, što svakako ne znači da problem zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji ne postoji ili da ga treba „gurati pod tepih“.

„Ova anketa pokazuje da su deca u Srbiji super! S obzirom na okolnosti u kojima žive. Naša organizacija je još pre godinu dana predložila da se izradi nacionalna strategija za borbu protiv bolesti zavisnosti od igara na sreću, pre svega među mladima, a kojoj bi prethodila izrada sveobuhvatne studije o ovom problemu. Neverovatna je činjenica da su za ovu našu inicijativu do sada pokazale interesovanje samo pojedine kompanije koje se bave upravo priređivanjem igara na sreću, što, moram da priznam, prilično ohrabruje. Međutim, loša vest je to što među našim društvom za sada nema dovoljno zainteresovanosti kako bi se ovaj projekat i sproveo i to je nešto što će morati da se promeni kako bi deci obezbedili jednu zdraviju sredinu za odrastanje“, istakla je gospođa Bisenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.