Istorijska promena: Papa Franja odobrio učešće žena na predstojećem sinodu biskupa

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 16:01

Istorijska promena: Papa Franja odobrio učešće žena na predstojećem sinodu biskupa

Papa Franja odlučio je da ženama dâ pravo glasa na predstojećem sastanku biskupa, što je promena bez presedana, koja odražava njegova nastojanja da se ženama dâ više odgovornosti u donošenju odluka i više glasa u životu Katoličke crkve, saopšteno je danas iz pres-službe Vatikana.

Još od Drugog vatikanskog sabora, i sastanaka šezdesetih na kojima je modernizovana Katolička crkva, pape su sazivale svetske biskupe u Rim na nekoliko nedelja da bi raspravljali o određenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << temama, a na kraju sastanaka, biskupi bi glasali o konkretnim predlozima i izlagali ih papi, koji bi zatim sastavljao dokument uzimajući u obzir njihove stavove, prenosi AP.

Do sada su jedini koji su mogli da glasaju bili muškarci. Ali prema novim izmenama, pet redovničkih sestara pridružiće se petorici sveštenika kao predstavnici verskih redova sa pravom glasa.

Pored toga, papa Franja je odlučio da imenuje 70 nebiskupskih članova Sinoda, koji će takođe imati pravo glasa, i zatražio je da polovina njih budu žene.

''To je važna promena, ali nije revolucija'', izjavio je kardinal Žan-Klod Holerih, vrhovni organizator Sinoda.

AP navodi da je papa Franja podržao zabranu Katoličke crkve da imenuje žene za sveštenike, ali je učinio više od bilo kog pape u poslednje vreme kako bi ženama dao veće učešće u donošenju odluka u crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa Franja dozvolio ženama da glasaju na sledećem sastanku biskupa

Izvor: Danas, 26.Apr.2023

U nastojanju da žene dobiju više odgovornosti u donošenju odluka i više glasa u životu Katoličke crkve, njen poglavar, papa Franja, dozvolio je danas ženama da glasaju na predstojećem sastanku biskupa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.