Ispred svog vremena: Koristili kanabis u verskim obredima pre 3.000 godina

Izvor: B92, 02.Jun.2020, 07:53

Ispred svog vremena: Koristili kanabis u verskim obredima pre 3.000 godina

Učesnici verskih rituala pre tri hiljade godina su možda u tim prilikama koristili kanabis, tvrde izrealski istraživači koji su tragove te biljke pronašli u jednom hramu starom gotovo 3.000 godina.

Reč je o hramu Tel Arad u pustinji Negev, na oko 10 kilometara od grada Arada na jugu Izraela.

Lokacija je pronađena pre više od pet decenija, a do iznenađujućeg novog otkrića došlo se analizom organskog materijala uzetog sa oltara načinjenog od krečnjaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Po rečima jednog arheologa, materijal je sadržao tragove kanabisa, ali i životinjskog izmeta, čija je uloga verovatno bila da podstakne sagorevanje biljke, navodi Rojters.

Nema dokaza da je u 8. veku pre nove ere u tom području uzgajan kanabis, pa je verovatno da je on tamo donet sa strane i to upravo zbog svojih psihoaktivnih svojstava, kaže ovaj istraživač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.