Ispovest telohranitelja Velikog vođe

Izvor: B92, 07.Nov.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest telohranitelja Velikog vođe

Li Joung-guk je skoro celu deceniju bio telohranitelj Kim Džong Ila, vođe Severne Koreje, od 1994. godine pa sve do smrti 2011. U ekskluzivnom intervjuu koji je 7. novembra objavio CNN, ovaj telohranitelj otkriva posve različita lica Severne Koreje.

Snimci koji u svet stižu iz Severne Koreje pokazuju, između ostalog, brojnu vojsku sa savršeno uvežbanim vojnicima koji su prošli kroz istu obuku kroz koju je prošao i Li Joung-guk. A onda je izabran za člana obezbeđenja Kim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džong Ila.

“To su veoma naporni treninzi”, objašnjava Li. “Pitate se - čemu oni služe? Samo da bi podigli moral i izgradili lojalnost. Pištolji neće doneti pobedu u ratu, niti tekvondo služi nečemu većem osim održavanja duha, ali sve to zajedno stvara osećaj lojalnosti.”

U još jednom (propagandnom) intervjuu za CNN-ovo dopisništvo u Seulu, on navodi kako je posle izbora za telohranitelja prošao kroz znatno tradicionalnije obuke, koje su, osim kondicionih i treninga borilačkih veština, uključivali i “ideološko pranje mozga”.

Kao rezultat toga svi (malobrojni) članovi ličnog obezbeđenja smatrali su da su rođeni isključivo samo da brane i život daju za “dragog vođu”, kako su ga oslovljavali.

Nakon [to je skoro jedanaest godina bio uz rame Kim Džong Ila, danas navodi kako je počeo da prepoznaje dva različita lica Severne Koreje. Mnogi su se plašili Kim Džong Ila, a Joung-guk navodi da su se čak i njegovi znatno stariji savetnici neretko krili kada bi stiglo njegovo vozilo.

“Plašili su ga se čak i kada je bio srećan, jer bi i tada bio neljubazan i mogao bi da im odrubi glave”, tvrdi Joung-guk.

Priseća se jednog od korejskih zvaničnika koji je nesrećnim slučajem koristio privatni lift Velikog vođe. Kada je Kim Džong Il to saznao, poslao ga je u koncentracioni logor, gde je ubrzo preminuo.

S vremenom je počeo da uviđa loše strane tog režima, pa je pokušao da pobegne u Južnu Koreju. A onda su počele njegove muke… Nakon što je uhvaćen odveden je u logor za političke zatvorenike Jodok, gde je proživeo godine mučenja.

Danas živi na farmi u Južnoj Koreji sa još 25.000 svojih sunarodnika koji su pobegli iz Severne Koreje. O svom životu u Severnoj Koreji napisao je i knjigu. Ipak, primećuje da je naslednik Kim Džong Ila, aktuelni predsednik Severne Koreje Kim Džong Un, znatno okrutniji.

“Kim Džong Un je čak ubio i svog ujaka, što nije ni Kim Džong Il učinio”, navodi on. “Kim Džong Un takođe razvija lojalnost, ali ona je lažna i zasnovana na strahu.”

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ispovest-telohranitelja-Velikog-vodje

Izvor: medio.rs, 07.Nov.2014

Li Joung-guk je skoro celu deceniju bio telohranitelj Kima Džonga Ila, vođe Severne Koreje od 1994. godine pa sve do smrti 2011. U ekskluzivnom intervjuu koji je 7. novembra objavio CNN, ovaj telohranitelj otkriva posve različita lica Severne Koreje...Snimci koji u svet stižu iz Severne Koreje pokazuju,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.