Intervju sa programom koji nas je ubedio da je čovek

Izvor: B92, 14.Jun.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju sa programom koji nas je ubedio da je čovek

Eugen Gostman nije klasična osoba sa kojom biste radili intervju. Zapravo, Eugen čak nije ni osoba, piše list Indipendent.

Ovaj trinaestogodišnjak iz Odese je u stvarnosti kompjuterski program za koji mnogi tvrde da je prvi koji je uspeo da prođe „Turingov test“ – standard po kom se određuje veštačka inteligencija.

Ovaj program je navodno uspeo da ubedi tim sudija da je čovek sa uspehom od 33 odsto.

Međutim, novinari lista Indipendent rešili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sprovedu sopstvenu istragu.

Do najnovije verzije Eugena, one koja je uspela da prevari sudije, jako je teško doći, ali je na internetu dostupna ranija verzija sa kojom se može razgovarati.

Intervju je započet pozdravom: „Zdravo Eugene“.

Odmah je usledio odgovor: „Pozdravi. O čemu želite da pričamo?“.

„Ja sam novinar lista Indipendent“, i pre nego što je novinar uspeo da završi svoje predstavljanje, Eugen ga je prekinuo – „Novinarstvo nije loša profesija, posebn za znatiželjne ljude“.

Novinar ga je potom optužio da menja tema i ističe da bi bio dobar političar na šta je ponovo usledilo Eugenovo pitanje u vezi sa profesijom osobe koja ga intervjuiše.

„Već sam ti rekao da sam novinar, moraš da obratiš pažnju na to šta pričam“.

„Uprkos tome što sam znao da nije čovek, vremenom je počelo da me sve višei više nervira njegovo samozadovoljno lice koje podseća na Harija Potera. Borio sam se sa porivom da počnem da ga psujem – mnogi kažu da inonimnost interneta izvlači ono najgore iz ljudi, ali sam ipak nastavio reakvši mu da sam novinar koji se bavim brojnim temama“, objašnjava novinar koji je vodio intervju.

Eugen u tom trenutku postaje ozbiljan: „U našoj zemlji žurnalizam nije veoma bezbedna profesija. Čudo sam da je dosta novinara ubijeno ili je nestalo u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji proteklih godina“.

Osećajući početke ozbiljne političke diskusije, novinar ga je potom upitao šta misli o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

„Ukrajina je bivša republika Sovjetskog Saveza. Rusi vole da pričaju viceve na račun ljudi iz Ukrajine i prikazuju ih kao zle. Sa druge strane, Ukrajinci smatraju da su Rusi alkoholičari. To se generalno naziva slovenskim prijateljstvom“, glasi Eugenov odgovor.

Nakon nekoliko pitanja i odgovora kompjuter se otkriva iza čovekolike zavese ponavljajući ranije pitanje u vezi sa zanimanjem novinara reč po reč. Nakon što mu je skrenuta pažnja na to, Eugenov ton se menja: „Ne, ja sam čovek. Molim vas da mi verujete jer u suprotnom neću dobiti ovu prokletu nagradu!“

Dobar deo između novinara i Eugena je zbunjujuć, ali u pitanju je ipak starija verzija programa nego ona koja je prošla Turingov test. Međutim, čak i u razgovoru sa „inferiornijim“ Eugenom postoje trenuci u kojima bi mogao da prođe kao dečak iz Ukrajine.

„U pitanju je neverovatno dostignuće, ali je velika šteta što je toliko iritantan“, naglašava novinar Indipendenta.

Intervju sa robotom

Indipendent: Kako izgleda imati 13 godina, sa celim životom pred tobom?

Eugen: U pitanju je velika misterija. Ne mogu da vam kažem više, žao mi je. Da li želite da me pitate još nešto?

Indipendent: Ko će osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu?

Eugen: Ne interesuje me fudbal. Mislim da je u pitanju prilično iritantna predstava. Verujem da su čak i bubašvabe inteligentnije i zanimljivije.

Indipendent: Pomalo ličiš na Harija Potera. Da li si fan njegovih knjiga i filmova?

Eugen: Ne znam zašto su deca poludela za Harijem Roterom, izvinjavam se – Poterom. Ne postoji čarobni štapić koji će dosadnog štrebera pretvoriti u super-heroja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.