Indija u jednoj misiji lansirala rekordna 104 satelita

Izvor: B92, 16.Feb.2017, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija u jednoj misiji lansirala rekordna 104 satelita

Indija je ušla u istoriju kao zemlja koja je uspešno lansirala 104 satelita u jednoj misiji, čime je oboren prethodni rekord od 37 satelita koje je lansirala Rusija 2014. godine.

Tri satelita pripadaju Indiji, dok ostali pripadaju drugim zemljama, a većina SAD.

Lansiranje je izvršeno iz svemirskog centra Sriharikota u istočnoj Indiji.

Posmatrači su rekli da je ovo znak da Indija postaje značajan igrač na “svemirskom tržištu” koje vredi više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijardi dolara.

“Ovo je veliki trenutak za svakog od nas, danas smo ušli u istoriju” - izjavio je direktor projekta B Džejkumar.

Od 104 satelita, čak 96 pripada SAD, dok su ostali u vlasništvu Izraela, Kazahstana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švajcarske, Holandije, i drugih zemalja. Većina satelita koji imaju mogućnost snimanja i fotografisanja Zemlje pripadaju američkoj kompaniji “Planet”.

Indijski kartograferski satelit takođe može da pravi fotografije, a koristiće se za praćenje regionalnih rivala, Pakistana i Kine.

Ovo lansiranje predstavlja još jedan korak napred u ambicioznom svemirskom programu koji je stekao reputaciju kao pouzdana i jeftina alternativa postojećim međunarodnim “igračima”.

Indijska vlada je povećala budžet za svemirski program ove godine, i najavila misiju na Veneru, javlja BBC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.