Indija plaća porodicama sa devojčicama

Izvor: B92, 04.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija plaća porodicama sa devojčicama

Indijska vlada nudi siromašnim porodicama sumu od oko 3.000 dolara za odgajanje devojčica, budući da je u ovoj zemlji duboko ukorenjena praksa abortusa kada se otkrije da buduća majka nosi žensko dete.

U Indiji, muška deca, kao budući izdržavaoci porodice, poželjnija su od ženske jer se za devojke mora dati miraz kako bi našle muža, prenela je britanska agencija Rojters.

Prema studiji objavljenoj u britanskom medicinskom časopisu "Lanset", u Indiji je u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 20 godina izvršeno 10 miliona abortusa ženskih fetusa, pa se vlada u Nju Delhiju nada da će ovom akcijom tu situaciju promeniti.

"Isplaćivaćemo novac u fazama i pratićemo kako se ta ženska deca podižu", izjavila je indijska ministarka za zaštitu žena i razvoj dece Renuka Čaudari.

Vlada Indije isplatiće porodicama 15.500 rupija (385 dolara) u fazama, dok će svota od 100.000 rupija biti isplaćena kada devojčice napune 18 godina, a da, pri tom, budu ispunjeni određeni kriterijumi, kao što su obrazovanje, dobra ishrana i lečenje.

"Uskoro ćemo početi sa ovim projektom", rekla je Čaudarijeva i dodala da će on biti pokrenut u sedam indijskih država u kojima su ženska deca najviše diskriminisana.

"Mislim da ćemo uspeti da primoramo porodice da na žensko dete gledaju kao na dobitak, a ne samo jednu obavezu više. To će sigurno pomoći da se te devojke spasu", podvukla je Čaudarijeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.