Ima li opasnosti po Srbiju? Ovakvo nešto nije zabeleženo u 150 godina VIDEO

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 12:31

Ima li opasnosti po Srbiju? "Ovakvo nešto nije zabeleženo u 150 godina" VIDEO

Sneg, kakav se ne pamti u ovo doba godine, zahvatio je čitavu Srbiju. Postavlja se pitanje kako će ovo nevreme uticati na biljke i kakve nas cene čekaju ako prinosi budu mnogo manji od planiranih.

Usled nepredvidljivih klimatskih promena, mnogi ljudi se šaljivo pitaju da li će nam biti potreban ogrev i za predstojeće mesece i da li ćemo se grejati na taj način i u junu.

Doktor geonauka Aleksandar Valjarević rekao je za TV Prva da to neće biti slučaj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Neverovatne promene temperatura ne predstavljaju iznenađenje za ljude koji sa bave klimom i klimatskim promenama, 2021. godine, u aprilu, snežni pokrivač od 10 cm prekrio je glavni grad Srbije, što je bio rekord te su mnogi mislili da je to neverovatno. Ipak, ovih dana smo videli da je Beograd prekrio sneg od 20 do 30 cm. što je apsolutni rekord, takvo nešto nije zabeleženo 150 godina, izjavio je Valjarevič.

Treba biti svestan da će takvih situacija biti sve više, evidentno je da dolazi do skraćivanja godišnjih doba, smatra se da će za nekih pedesetak godina biti isključivo dva godišnja doba, leto i zima, dok će proleće i jesen biti gotovo neprimetni jer će stalno dolaziti do varijacija klime, dodao je on.

U 2029. godini očekuje se mnogo više snega nego što je to ovih dana.

Agroekonomista Goran Đaković se u razgovoru za TV Prva osvrnuo i na to kako će to moći da utiče na useve, odnosno voće i povrće.

"Ukoliko temperatura ne ide ispod nule, ne treba očekivati da će trenutni klimatski uslovi značajno doprineti gubitku ploda, ali takođe bitno je pomenuti i to da su bitan faktor i zemljište, sorta, lokalitet kao i koliko dugo će se te niske temperature zadržati. Možemo zaključiti da sneg ne mora nužno da bude loša stvar po voće, štaviše, sneg je praktično zaštita za procvetale plodove voća i povrća", objasnio je on.

Opširnije o ovoj temi pogledajte video-prilogu u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.