Ima li braka posle prevare?

Izvor: B92, 02.Mar.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li braka posle prevare?

Tragovi karmina na kragni košulje, zgužvan hotelski račun, ljubavni SMS u memoriji njegovog telefona" Sve su to signali koji vas teraju da se zapitate da li vas partner vara. Ako ste se ikada našli u ovakvoj situaciji, onda sigurno znate u kakav se pakao pretvara veza posle otkrivanja ove bolne istine.

Psiholozi tvrde da se, kada se otkrije prevara, u roku od jedne sekunde ruši seksualna i emotivna vezanost partnera. Ipak, ima i onih koji kažu da, ako prevareni partner pređe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko neverstva, veza često postaje bolja jer tada oboje rade na tome da poboljšaju svoj odnos i otklone sve uzroke prevare. Tako i Ljiljana Filipović, porodični terapeut, tvrdi da raskid nije jedino rešenje.

Ništa nije slučajno

Prevara se, kaže Ljiljana Filipović, nikada ne dešava tek tako. Po pravilu nju iniciraju gomile nerešenih problema i konflikata koji se talože godinama. U takvim situacijama treća osoba vrlo lako može da uleti u vezu.

Prevara je obično posledica dugotrajnog nezadovoljstva zbog nemogućnosti pronalaženja kompromisnih rešenja. Umesto da potraže stručnu pomoć da bi prevazišli bračnu krizu, žene i muškarci pokušavaju da od novog partnera dobiju sve ono što im je nedostajalo u braku, razumevanje, podršku, toleranciju, nežnost, fizičku bliskost" Zato je prevara vrlo često samo avantura koja donosi novine i spasava od bračne monotonije.

Ogolite probleme

Ako supružnici na vreme shvate da je prevara bežanje od problema i ako se potrude da prevaziđu svoja nezadovoljstva, da pronađu i suprotstave svoje snage svojim slabostima, brak ima šansu da opstane, kaže naša sagovornica.

Da bi u tome uspeli, treba da budu spremni da otvoreno i iskreno razgovaraju o svojim očekivanjima i da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje. Takođe, treba da budu spremni da oproste partneru i da se menjaju kako bi unapredili svoj brak – kaže Ljiljana Filipović.

Najbolje je da iskreno porazgovarate, savetuje. Zahtevajte da vam odgovori na sva pitanja kako biste što bolje razumeli zašto vam se to desilo.

Saznajte da li je neverstvo bilo plod neobuzdanog nagona ili afere koja traje već mesecima. Kada dobijte odgovore na sva pitanja, sedite i dobro razmislite da li imate volje i snage za nov početak – preporučuje Ljiljana Filipović.

Pokažite mu emocije

Ipak, ako ostanete u braku, a istinski ne oprostite svom partneru, budite sigurni da će vam se život pretvoriti u noćnu moru. Stalno će vam pred očima biti slike partnera kako vas vara.

Slobodno pokažite partneru koliko ste povređeni, razočarani i nesigurni. Nemojte da se krijete dok plačete. On mora da shvati koliko vas je povredio. Ukoliko budete skrivali svoja osećanja, partneru šaljete pogrešnu poruku. Misliće da vas prevara i nije toliko pogodila i da ni vama ona nije strana. Mora da oseti koliko patite da bi shvatio kako to nikada više ne sme da se ponovi – savetuje Filipovićeva.

Ako ne možete sami da razgovarate o problemima, slobodno potražite pomoć porodičnog terapeuta. To je dobar metod jer vas u takvim situacijama sluša i gleda objektivna osoba koja nije ni na čijoj strani i koja vodi računa da u toku svađe ne povredite jedno drugo.

Zašto žene varaju?

- Nedostatak komunikacije

- Usamljenost

- Osveta

- Nedostatak samopouzdanja

Izvor: Blic.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.