Ima dve velike bodlje: Nova vrsta ribe se pojavila u Jadranskom moru FOTO

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 08:12

Ima dve velike bodlje: Nova vrsta ribe se pojavila u Jadranskom moru FOTO

Tokom 2022. i 2023. godine zabeležena je pojava nekih novih vrsta riba u Jadranskom i Sredozemnom moru.

Jedna od njih je takozvana riba veverica. Portal Gorgonija.com piše da može da poraste do 61 cm i da ima dve dugačke bodlje na glavi. Može se naći na dubinama do 180 metara. Ova riba je rasprostranjena u zapadnom Atlantiku, u morima od SAD i Bermuda do Brazila, uključujući Meksički zaliv, i duž obala Indije i Kariba.

Primerak ove vrste uhvaćen je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prvi put fotografisan u Jadranu avgusta 2022. godine kod Trsta.

Druga vrsta koja je prvi put viđena na Jadranu je takozvana lovačka riba koja može da naraste do 150 cm, a najveća zabeležena težina ove vrste bila je 6,4 kilograma. Glavne karakteristike vrste su odsustvo vertikalnih pruga na telu, prisustvo crne mrlje na repnoj peraji ispred repnog peraja, istaknut donji režanj repnog peraja, zubi slične veličine i leva gonada kraća od desne.

Može se naći širom sveta, a u Jadranskom moru primerak ove vrste ribe prvi put je ulovljen 16. juna 2022. godine. Reč je o odraslom mužjaku dužine 887 mm i težine 793 g, koji je uhvaćen na dubini od 10 metara na peščanom dnu kod Grada u Tršćanskom zalivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.