I to je moguće: Saznajte da li ste ekstrovertni introvert

Izvor: B92, 10.Jul.2016, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I to je moguće: Saznajte da li ste ekstrovertni introvert

Nijedna osoba na svetu nije u potpunosti ekstrovertna ili introvertna – svi u sebi nosimo karakteristike i jednih i drugih.

U zavisnosti od situacije, povlačimo se u sebe ili izlazimo iz senke i blistamo na pozornici.

Prema profesoru psihologije Adamu Grantu, više od polovine ljudi su ekstrovertni introverti ili ambiverti.

Istraživanje koje je Grant sproveo pokazalo je da je samo jedna trećina izuzetno ekstrovertna ili introvertna, piše Unisoultheory.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Da li i vi spadate u ovu grupu, otkrićete ako se prepoznate u većini ovih navoda.

1. Koliko su ekstrovertni zavisi od ljudi

Ambiverti mogu da budu glasni i dominantni u krugu svoje porodice ili prijatelja, ali tihi i zamišljeni na poslu. Mogu čak da vam se učine kao dve potpuno različite osobe u ova dva okruženja.

2. Mogu da pričaju sa strancima, ali ćaskanje nije njihov ‘fah’

Mogu da se snađu u svim situacijama i pričaće i o vremenu ako treba, ali ne očekujte od njih da redovno učestvuju u takvim razgovorima. Za njih je to potpuno besmisleno trošenje vremena, i ako već učestvuju u društvenoj aktivnosti, žele da rade nešto smislenije.

3. Vole da budu sami, ali ne i usamljeni

Ekstrovertni introverti vole da kuvaju, čitaju ili obavljaju neku drugu aktivnost u tišini i u tome uživaju. Ali kao ni potpuni ekstroverti, ne vole da budu usamljeni, niti imaju osećaj da nemaju nikoga pored sebe.

4. Izlazak iz kuće ponekad može da bude izazov

Tokom loših dana neće želeti ništa drugo, osim da budu sami sa sobom u svom svetu.

5. Ako se nalaze u nepoznatom okruženju, biće sami i držaće se po strani

Neće se isticati i pre će čekati da ih struja ponese nego što će se sami potruditi da se istaknu. Ako im je neka osoba već poznata, držaće se nje sve dok se ne opuste i ne priviknu na novu situaciju.

6. Biraju s kim se druže

To ne znači da su snobovi, već jednostavno imaju ograničenu energiju za druženje i preferiraju odnos ‘jedan na jedan’ ili manje grupe. Zato svoje vreme radije troše na nekoga s kime su već dobro povezani.

7. Lako se sprijatelje. Teško održavaju prijateljstva

Vole da pričaju s ljudima, ali cene i svoje vreme nasamo. Zbog toga može da im bude teško da održavaju kontakte i redovno se javljaju. Ako to urade, onda im sigurno mnogo značite.

8. Potrebe za društvom se stalno menjaju

Jedan dan će imati veliku želju da se druže s vama, a drugi put vam neće odgovoriti na poziv. To ne znači da se ljute na vas. Jednostavno se nalaze u svom svetu i nisu previše raspoloženi za razgovor.

9. Mogu da pričaju satima

Ako ste na okupu samo vas dvoje, a tema je zanimljiva, možete razgovarati satima.

10. Vole da slušaju druge

Budući da nemaju uvek energije za razgovor, ekstrovertni introverti su odlični ‘slušači’. Tako će steći bolju sliku o onome što vam se dešava, razmisliti i bolje vam pomoći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.