Hrvati Dan sjećanja obilježili u jednoj koloni, ali podijeljeni

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati Dan sjećanja obilježili u jednoj koloni, ali podijeljeni

VUKOVAR - Hrvatska je danas obilježila 23 godine od pada Vukovara, a ceremonija je protekla u napetoj atmosferi i sjenci politike zbog sukoba branitelja i državnog vrha.

Najprije su bile formirane dvije kolone sjećanja koje su se neposredno ispred Memorijalnog centra sjedinile u jednu. Posebnu kolonu činili su branitelji i vrh najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice.

Ipak, visoki zvaničnici predvođeni predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Milanovićem, na Memorijalno groblje ušli su sporednim putem, kroz novo vukvoarsko groblje, jer je navodno sigurnosna procjena bila takva da je to sigurniji put.

Dio kolone predvođene tzv. Štabom za odbranu hrvatskog Vukovara u groblje je ušao na glavni ulaz na koji je inače do sada ulazila Kolona sjećanja.

Nakon toga, položili su vijenac i upalili svijeće ispred krsta i ubrzo potom u pratnji jakog obezbjeđenja oni su napustili groblje prije nego što je završen protokol polaganja vijenaca.

“Ponosan sam jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska žalosti i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast Vukovaru i svim poginulima i ovaj dan sećanja je nešto što ćemo pamtiti”, rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara da li mu je zasmetalo to što su na groblje ušli na sporedan ulaz te što su ga napustili prije završteka protokola polaganja vijenaca.

Josipović je rekao da je to bilo zbog velike gužve, te da to nije bio nikakv problem.

Upitan da prokomentariše to što je dio branitelja ranije krenuo u drugoj koloni prema Memorijalnom groblju, Josipović je rekao da je to na savjest onima koji su htjeli da naprave dvije kolone.

“Ali vidite nisu uspjeli. Ova Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar je pobijedila”, kazao je Josipović, prnijeli su hrvatski mediji.

U Vukovaru je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji je rekao:

“Za razliku od prošle godine ovo je bila kolona sjećanja. Bili smo različiti u toj koloni, na različitim osnovama, ali smo išli u istom pravcu i s istim ciljem. Pokloniti se ljudima čiju žrtvu treba poštivati. Da se sjećamo stradanja ovog grada i da sve ostavimo po strani”, rekao je Pupovac.

Kolona sjećanja u Vukovaru je bila dugačka nekoliko kilometara, a u mimohodu je učestvovalo više desetina hiljada ljudi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.