Izvor: Politika, 05.Jul.2006, 12:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Hromo dijeta
Ovakav način ishrane ne podrazumeva mršavljenje već bolje stanje i otpornost organizma
"Hromo dijeta" je dijeta koja preporučuje ishranu u spektru duginih boja: plavoj, žutoj, zelenoj, narandžastoj, smeđoj, beloj i crvenoj. Ovakav način ishrane ne podrazumeva mršavljenje već bolje stanje i otpornost našeg tela.
Da vidimo koje su to namirnice i šta dobro donose organizmu.
Plavo – da vam noge uvek budu u dobroj formi. Plave namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadrže u sebi bioflavonoide, koji poboljšavaju cirkulaciju jer jačaju i čine elastičnim zidove krvnih sudova. Poseduju prirodni laksativni efekat i delotvorno su sredstvo u borbi protiv zatvora. Zato deluju tonizirajuće i oslobađaju organizam od otrova i štetnih metabolita. Na sto treba staviti grožđe, borovice, šljive i patlidžane, namirnice koje su bogate i kalijumom pa olakšavaju cirkulaciju i pomažu u normalizaciji krvnog pritiska.
Žuto – protiv infekcija. Namirnice koje su žute boje, sadrže pigmente ksantofil i beta-karoten koji pomažu u prevenciji prevremenog starenja, održavaju preplanulost kože i čine je elastičnijom. Žute namirnice bogate su i vitaminom Ce, koji jača imunitet, delotvorno pomažući u borbi protiv virusnih infekcija i brani organizam od razornog delovanja slobodnih radikala. Slobodno servirajte agrume, breskve, banane, kukuruz i paprike na sto. Žute boje je i žumance, bogato gvožđem i beta karotenom, dok je belance izvor esencijalnih aminokiselina. Jaje je i dobar izvor vitamina Be grupe, korisne za zdravlje kože i nerava, kao i preko potrebne za pravilan rast i razvoj. Osim tih namirnica, u žute se mogu još ubrojati testenine, krompir i hleb, bogati složenim ugljenim-hidratima koji daju energiju za svakodnevni rad.
Zeleno – deluje protiv pojave tumora. Istraživanja su pokazala da zelene namirnice u ishrani dvostruko smanjuju pojavu tumora na jednjaku, želucu, gušterači, bubrezima i jetri. Prema tome, treba jesti: blitvu, spanać, brokoli, kupus, kelj, grašak, mahune. Takođe, u svakodnevni jelovnik unesite i jabuke, kruške, grožđe, koji sadrže značajnu količinu tanina i hlorofila koji pomaže u zarastanju rana, zatim magnezijuma, gvožđa, kalijuma, mangana – elemenata nužnih za pravilni fiziološki razvoj ćelija i za održavanje hormonske ravnoteže.
Narandžasto – protiv štetnog delovanja sunca. Sve namirnice koje sadrže ovu boju bogate su pigmentom beta-karotenom, koji se u jetri metabolizira i pretvara u vitamin A, koji je potreban u očuvanju zdrave kože, smanjuje sklonost borama i čini je otpornijom na štetno zračenje sunca. Zato treba jesti: šargarepu, dinju, kajsije, pomorandže. Narandžaste boje je i losos, koji daje aminokiseline, minerale i polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa koje deluju protivupalno i uspešno se suprotstavljaju sklonosti organizma prema razvoju alergijskih bolesti.
Smeđe – dobro deluje na creva. Ove boje su sve namirnice od integralnog brašna. Namirnice poput crnog hleba, tamne testenine, tamnog pirinča, pasulja i sočiva imaju u sebi najveći izvor vitamina Be i vlakana koja pomažu u formiranju stolice i tonizaciji i čišćenju organizma. Na taj način smanjuje se rizik pojave tumora i ostalih hroničnih upalnih bolesti creva. Takođe, gljive i smokve su dobar izvor kalijuma, dok suvo voće i koštunjavi plodovi daju i značajne količine vitamina E, koji pomaže u borbi protiv prevremenog starenja.
Crveno – da duže ostanete vitki i mladi. Namirnice crvene boje, od paradajza pa do lubenice sadrže u većim ili manjim količinama likopen, koji pomaže u čuvanju zdravlja i lepe kože, ali i efikasno sredstvo u borbi protiv tumora gastrološko-intestinalnog i urološko-genitalnog sistema. Crveno meso preporučuje se jedanput nedeljno, a sadrži velike količine gvožđa i vitamina Be 12, koji su neophodni za pravilan razvoj i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca. Priuštite sebi i čašu crvenog vina na dan jer sadrži flavonoide i resveratrol koji štite od pojave ateroskleroze i čuvaju krvne sudove.
Belo – važno za zdravlje kostiju. Povrće bele boje, poput belog luka, služi kao pomoćnik u svakodnevnoj borbi protiv visokog nivoa holesterola. Time regulišu i protočnost kroz arterije i kontrolišu krvni pritisak. Mleko i mlečni proizvodi predstavljaju najdostupniji izvor minerala kalcijuma i fosfora, potrebnih za zdravlje i funkciju kostiju i važni su u prevenciji osteoporoze. Belo meso – piletina i ćuretina –vredan je izvor lako razgradivih belančevina, a sadrži vrlo malo masti. I na kraju, beo je i pirinač – vredan izvor skroba i vitamina Be grupe.
J. R.
[objavljeno: 05.07.2006.]