Horor: Nakon carskog reza, hirurg ostavio gazu ženi u stomaku

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 09:13

Horor: Nakon carskog reza, hirurg ostavio gazu ženi u stomaku

Stranoj državljanki koja je završila na hitnom carskom rezu u zagrebačkoj bolnici lekar je u stomaku ostavio sterilnu kompresu iako ga je instrumentarka upozorila da jedan tupfer nedostaje.

Pacijentkinja je u bolnicu primljena 11. jula, a porodila se u 19:54. Zahvat je prošao uredno, a dete je rođeno zdravo. Na operacijskom listu koji ispunjava lekar uz ostale podatke stoji sledeće:

"Tok operacije: Instrumenti i tupferi na broju", piše Jutarnji list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Budući da je pacijentkinja bila pod opštom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, pre indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentkinji i pre prvog hirurškog reza i pre njenog napuštanja sale.

Osim toga, nakon operacije se ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korišćenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 pre i 30 posle operacije, a igala sedam.

Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Broj 19 je zaokružen, a strelica vodi do napomene koju je rukom ispisala instrumentarka: "Operater obavešten i upozoren pre ušivanja."

Ako je suditi po dokumentaciji, hirurg je zanemario upozorenje i zašio je pacijentkinju, a tupfer je ostao u njenom stomaku, što je moglo da dovede do sepse. To se pitanje, sledećeg jutra nametnulo na stručnom kolegijumu, gde je odlučeno da se pacijentkinji napravi dodatni rendgen da bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u njenom stomaku.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka govorila i pacijentkinja je u 17:30 ponovno završila na operacijskom stolu, a tupfer je pronađen između uterusa i sigme. Zahvat je prošao uredno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HIRURG OSTAVIO ŽENI GAZU U STOMAKU Skandal potresa bolnicu: Lekar nije poslušao tehničarku koja ga je upozorila

Izvor: Blic, 19.Jul.2023

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, lekar je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu uprkos upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.