Hoćete da kupite skelet ti-reksa? Bolje da imate dubok džep

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 18:07

Hoćete da kupite skelet ti-reksa? Bolje da imate dubok džep

Zainteresovani kupci skeleta tiranosaurusa reksa, koji je sastavljen od ostataka iskopanih na tri lokacije u Sjedinjenim Američkim Državama, moraće da izdvoje između 5,6 i 8,9 miliona dolara na današnjoj aukciji u Švajcarskoj.

Kako piše AP, skelet Ti-reksa je sastavljen od 293 kosti, dugačak je 11,6 metara i visok 3,9 metara. Američka agencija navodi da je skelet nazvan "Triniti" i da je sastavljen od primeraka koji su otkopani između 2008. i 2013. godine.

Švajcarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aukcijska kuća "Koler" saopštila je da "originalni koštani materijal" čini više od polovine restauriranog fosila, kao i da je njegova lobanja posebno retka i veoma dobro očuvana, za razliku od većine fosila čije glave nikada nisu pronađene. U ovom slučaju postoje zaista originalne kosti lobanje tiranosaurusa koje sve potiču od istog primerka, navodi se u aukcijskom katalogu.

Današnjom prodajom skelet Ti-reksa se prvi put pojavio na aukciji u Evropi, piše AP. Ti-reks je živeo na Zemlji pre oko 65 miliona godina, a studija objavljena u časopisu "Science" pre dve godine procenjuje da je na planeti živelo ukupno 2,5 milijardi dinosaurusa. Pre dve godine, kostur triceratopsa, poznatog kao "Veliki Džon", kojeg je Ginisova knjiga rekorda proglasila najvećim na svetu, prodat je za 6,6 miliona evra privatnom kolekcionaru na aukciji u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.