Hit u hrvatskim medijima: Srbin čita nazive meseci i umire od smeha VIDEO

Izvor: B92, 28.Okt.2020, 23:06

Hit u hrvatskim medijima: Srbin čita nazive meseci i "umire" od smeha VIDEO

Hrvatski mediji pozabavili su se video-snimkom koji je postao hit na internetu, a u kojem "glavnu ulogu", navodno, igra jedan Srbin.

Naime, radi se o video-snimku WhatsApp prepiske, gde nepoznati muškarac navodno srpskog porekla čita nazive meseca iz kalendara, ali onako kako se oni izgovaraju na hrvatskom jeziku.

U video-snimku objavljenom na Instagram profilu "Anksioznost", čuje se kako ih muški glas nabraja posle izgovorenog: "Joj, Bože", ali gotovo nijedan ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspeva da pročita do kraja zbog toga što, iz nekog razloga, ne prestaje da se smeje. Istina je da se u celosti razlikuju od srpskog jezika, ali ostaje nejasno je šta je tačno bilo toliko šaljivo. Pa i neverovatno, ali i dosad neviđeno?

Da podsetimo, u hrvatskom jeziku se meseci kažu drugačije nego u srpskom, pa tako imamo sledeće nazive, uglavnom potekle iz staroslovenskog jezika:

Siječanj (januar), veljača (februar), ožujak (mart), travanj (april), svibanj (maj), lipanj (jun), srpanj (jul), kolovoz (avgust), rujan (septembar), listopad (oktobar), studeni (novembar) i prosinac (decembar).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbin čitao nazive meseci na hrvatskom nije mogao da dođe na sebe od smeha: Viralni video postao hit u hrvatskim medijima

Izvor: Blic, 29.Okt.2020, 16:02

Tema polemike na društvenim mrežama često ume da bude jezik, odnosno sličnosti i razlike između srpskog i hrvatskog. Iako jedni druge razumemo i više nego dobro, činjenica je da zvanično govorimo različitim jezicima, pa tako drugačije imenujemo predmete i pojave. Upravo takva situacija zbunila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.