Hapšenje srpskog pevača u Hrvatskoj usmereno je na sve Srbe, ovo je upozorenje VIDEO

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 13:14

"Hapšenje srpskog pevača u Hrvatskoj usmereno je na sve Srbe, ovo je upozorenje" VIDEO

Srpski pevač Rajko Lalić (63) uhapšen je juče u Kninu. Kako su naveli hrvatski mediji, pevač je uhapšen zbog povrede ugleda Republike Hrvatske jer izvodi pesme u kojima se Republika Hrvatska izvrće ruglu i javno omalovažava.

O njegovom slučaju, ali i o drugima koji su procenjeni kao politički ili moralno sumnjivi, govorili su danas u emisiji "Jutro", televizije Prva, kulturolog i univerzitetski profesor Jovan Janjić, kao i novinar Robert Čoban, koji se putem video-poziva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključio upravo iz Hrvatske.

On govori da u Istri, gde se trenutno nalazi, to nije velika tema u medijima, odnosno da se o ovom slučaju ne govori previše. Jovan Janjić, s druge strane, siguran je da ovo hapšenje nije usmereno direktno protiv Rajka, već protiv srpskog naroda.

"Koliko je prošlo od rata, skoro 30 godina? I sad to rade? Ovo je usmereno ne protiv Rajka, već protiv srpskog naroda, onih koji se i dalje razmišljaju da se vrate na svoja stara etnička područja, kao što je i sam pevač odlazio. Dakle, to je poruka Srbima. Kako su mi rekli Rajkovi prijatelji, on je čak i anacionalan, nije nikad pokazivao neka posebna nacionalna raspoloženja, a taman posla ne neku mržnju prema bilo kome. Čovek je samo u to vreme pevao, 1995. godine, iz bola, ono što se i desilo njegovom gradu. On je rođen u selu pored Knina", priča Janjić i otkriva šta bi mogli biti razozi da do ovog hapšenja dođe baš sada.

"Moguće je to što su Srbi počeli masovnije da se vraćaju, pogotovu u toku leta, što je verovatno zasmetalo hrvatskim vlastima. Poslali su poruku Srbima da više nisu dobrodošli i da se okanu Hrvatske kao svog vekovnog staništa", priča Janjić i pita se šta bi bilo da Srbija koristi ista merila kao i Hrvatska.

"Zamislite da se Srbija prema onima koji su bili u Austrougarskoj, prema onima koji su činili zločine po Srbiji, i to one najstrašnije, da su oni posle toga hapsili sve učesnike, Ili one koji su bili u NDK. Niko im nije pravio problem, a sada se progoni jedan čovek jer je pevao. Muzika je iskaz duše, peva se ono što se oseća, tako je i Rajko pevao ono što oseća", priča kulturolog.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.