Hana Arent

Izvor: Domino Magazin, 04.Okt.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hana Arent

Na festivalu Slobodna zona 2012.

Najnovije ostvarenje nemačke rediteljke Margarete Fon Trota - fascinantna priča o uticajnoj filozofkinji i političkoj teoretičarki Hani Arent čije je izveštavanje o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu uzburkalo svetsku javnost, premijerno će u Srbiji  biti prikazano na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala Slobodna zona koji će se od 2. do 7. novembra održati u Dvorani Kuturnog centra Beograda i Domu omladine.

Rediteljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << se u filmu bavi odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednim od  najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin „Njujorker“. Očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, američka književnica nemačko-jevrejskog porekla je iznenađena ravnodušnošću kojom Ajhman odiše, pa tako kreira svoju čuvenu tezu “banalnost zla” i piše članak koji u javnosti  izaziva pravi skandal.

Svetska premijera filma “Hana Arent” u kome je glavna uloga poverena  Fasbinderovoj divi  Barbari Sukovoj bila je početkom septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, najvećem filmskom festivalu u Severnoj Americi.

Nastavak na Domino Magazin...






Povezane vesti

"Hana Arent" na Slobodnoj zoni

Izvor: B92, 04.Okt.2012

Filmski festival Slobodna zona ove godine premijerno u Srbiji prikazuje film "Hana Arent", najnovije ostvarenje nemačke rediteljke Margarete Fon Trota...Film je fascinantna priča o uticajnoj filozofkinji i političkoj teoretičarki Hani Arent čije je izveštavanje o suđenju nacističkom zločincu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.