Grožđe za sva vremena

Izvor: B92, 14.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grožđe za sva vremena

Uprkos pozitivnom dejstvu po naše zdravlje i činjenici da je grožđe tokom cele godine moguće kupiti u super marketima izgleda da smo usled sve bržeg tempa života zaboravili na ovu namirnicu koja itekako ima svoje mesto na trpezi.

Izvor: magazin 'Sale&Pepe"


Šta nam je potrebno:

270 g brašna, 2 jajeta, 800 g crnog grožđa, 60 g prezli, 120 g šećera, 60 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, belo sirće i so.

Pomešajte brašno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s jednim jajetom, uljem, 2 kašike sirćeta, 1 dl mlake vode i malo soli. Mesite dok ne dobijete glatku i meku smesu. Uvijte je u streč foliju i ostavite da odstoji 1 sat.

Rastopite puter u teflonskom tiganju. Dodajte prezle, propržite ih i ostavite da se rashlade. Na radnoj površini posutoj brašnom tanko razvucite testo, prebacite na papir za pečenje i ponovo razvucite da bude veoma tanko.

Pospite testo prezlama, ostavljajući prazan prostor (oko 3 prsta) oko ivica i preko prezli rasporedite zrna grožđa pomešana sa 80 g šećera. Duže strane preklopite na unutra da malo prekriju fil, pa testo uvijte u štrudlu i dobro je pričvrstite. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite je preostalim jajetom umućenim s ostatkom šećera i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200˚C.

Priprema: 20 minuta + 1 sat

Kuvanje: 45 minuta

Trošak: 189-291 din.

360 kcal po porciji

Dodir začina

Nakon što ste pomešali grožđe sa šećerom dodajte par kašika cimeta u prahu jer će štrudli dati poseban ukus. Punjenje rasporedite po štrudli i dobro ga poravnajte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.