Gotova još jedna završna etapa norveške produkcije povodom snimanja filma Logor smrti u Karašjoku

Izvor: B92, 12.Apr.2022, 16:34

Gotova još jedna završna etapa norveške produkcije povodom snimanja filma "Logor smrti u Karašjoku"

Filmska ekipa u sastavu reditelja Kjetil Palmquist, Terje Holm, Joern Boe Olsen, Knut Flovik Thoresen i producent Branko Dimović Dimeski realizuje snimanje poslednjih scena za film o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj.

Snimanje realizujemo u Norveškoj sa srpskim kompozitorom Andrejem Stojanovićem 9 godina koji je uradio sedam kompozicija za film. Jednu od svojih kompozicija posvetio je srpskoj deci koju su stradala u Norveškoj za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme Drugog svetskog rata. Njih 120 poslato je u smrt dok je 32 izgubilo svoj život u najgorim mukama.

Gledaoci filma će po prvi put videti dokumenta koja prikazuju da su srpski narod stražari po komandi tretirali kao podvrstu.

Takođe završetak snimanja očekuje se sledeće nedelje kada će potomci stradalih logoraša posetiti Norvešku i grobove svojih predaka po prvi put posle 80 godina. Veliku zahvalnost dugujemo svima koju su pomagali realizaciju filma.

Da dođe do realizacije filma pomogli su Ministarstvo Odbrane Kraljevine Norveške, Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Crkvena opština Sveti Vasilije Ostroški iz Osla, profesor istorije i glavni i odgovorni urednik sajta Srpska istorija Đorđe Bojanić, Gradska opština Pantelej Niš, Prva Srpska Televizija, Dnevne novine Novosti i dr. ističe producent filma Branko Dimović Dimeski.

Kompozitor Andrej Stojanović do treće godine bio je gluv a danas se njegove kompozicije izvode širom sveta. Andrej Stojanović sa nepunih osam godina svoje kompozicije izvodio je širom sveta.

Andrej Stojanović, Srbin, rođen u Norveškoj, do svoje treće godine bio je potpuno gluv, dok ga danas mnogi porede sa Betovenom. Pored toga što komponuje muziku, on svira klavir. Andrej je za deset meseci završio osnovnu i srednju muzičku školu.

Njegovi roditelji Danka i Miloš Stojanović, ulažu puno truda kako bi omogućili Andreju adekvatno napredovanje. Dobitnik je više nagrada na različitim takmičenja. Svoje kompozicije izvodio je u Rimu, Oslu, Londonu a kako kaže raduje se svom nastupu u Srbiji, prenosi Đorđe Bojanić, urednik sajta Srpska istorija.

Film će premijerno biti prikazan na leto ove godine u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.