Goran Bregović zabranjen u Moldaviji: Ples uz njegove pesme je ples na grobovima Ukrajinaca VIDEO

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 19:27

Goran Bregović zabranjen u Moldaviji: "Ples uz njegove pesme je ples na grobovima Ukrajinaca" VIDEO

Srpskom muzičaru Goranu Bregoviću zabranjen je ulazak u Moldaviju "zbog proruskih stavova“.

To je rekao moldavski ministar unutrašnjih poslova Adrijan Efros. Organizatori Festivala u Moldaviji zabranili su Goranu Bregoviću ulazak u zemlju i on je vraćen sa aerodroma. Srpskom ministarstvu spoljnih poslova još nije stiglo zvanično objašnjenje zašto mu je nastup zabranjen.

Granična policija Moldavije izdala je saopštenje da je Bregoviću još 2022. godine zabranjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulazak u zemlju, a ministar za ekonomski razvoj i digitalizaciju Moldavije, Dumitru Alaiba, objasnio je zašto je zabranjen Bregovićev nastup i ulazak u zemlju rečima: "Ples uz Bregovićeve pesme je isto što i ples na grobovima Ukrajinaca", zbog pevačeve podrške okupaciji Krima 2014. godine.

"Srbija ima jasan stav, ona ga je izrazila u UN, ona poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, sa Ukrajinom nema problema u odnosima, prema tome ne postoji nikakav razlog da Srbija ili srpski državljani budu žrtve politike Moldavije u odnosu na treće zemlje", izjavio je Zoran Milivojević za TV Prva.

Bregovićev ulazak u zemlju, saopštila je granična policija, sadrži rizik po nacionalnu bezbednost Moldavije. Nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima, piše u saopštenju, njegov ulazak je odbijen.

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je zvanično objašnjenje od svojih kolega iz Moldavije, jer takva odluka nije u skladu sa prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije.

"Srbija ničim nije učestvovala u ovome, nema nikakvu odgovornost i nema nikakvu obavezu da na bilo koji način menja svoju politiku i svoje stavove u odnosu na Moldaviju", zaključio je Zoran Milivojević.

Za više o ovoj temi pogledajte video-prilog u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.