Gojaznost povećava rizik od spontanog pobačaja

Izvor: S media, 19.Feb.2011, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost povećava rizik od spontanog pobačaja

Višak kilograma povezan je sa manjom verovatnoćom rađanja nakon postupka veštačke oplodnje.

Naučnici su otkrili da je postotak trudnoća koje završe spontanim pobačajem veći među ženama koje imaju veći indeks telesne mase.

Istraživanje sprovedeno u londonskoj bolnici St. Thomas pokazalo je da žene s viškom kilograma koje se podvrgnu postupku veštačke oplodnje imaju veći rizik za spontani prekid trudnoće, bez obzira na to što je embrion nakon samog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postupka zdrav.

Naučnici su analizirali 318 trudnoća koje su u usledile nakon postupka veštačke oplodnje u razdoblju od januara 2006. do decembra 2009. Nakon što su u obzir uzeti činioci poput doba, pušenja i pređašnjih pobačaja, zaključeno je da prekomerna telesna težina više nego udvostručuje rizik za spontani pobačaj.

Dr. Vivian Rittenberg s Odeljenja za potpomognutu oplodnju spomenute bolnice objasnila je da je ovo istraživanje pružilo "jasan dokaz o ubitačnom učinku prekomerne tjelesne težine na rizik od pobačaja".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.