Glumica iz poznate serije puštena iz zatvora: Vrbovala žene u sektu gde su zlostavljane FOTO

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 08:53

Glumica iz poznate serije puštena iz zatvora: Vrbovala žene u sektu gde su zlostavljane FOTO

Glumica iz serije "Smallville" Alison Mek, koja je priznala krivicu za odvođenje žena u ozloglašeni kult NXIVM, u kojem su zlostavljali, izgladnjivali, mučili i silovali žene, puštena je iz zatvora godinu dana ranije.

Mek je počela da služi trogodišnju kaznu u Federalnom popravnom zavodu u Dablinu, u septembru 2021. i puštena je u ponedeljak, prema saveznoj zatvorskoj evidenciji.

Najpoznatija po ulozi bliske prijateljice mladog Supermena, Mek se izjasnila krivom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2019. godine po optužbama da je manipulisala ženama da postanu seksualne robinje lidera kulta NNXIVM, Kita Ranijera.

Glumica je izbegla oštriju kaznu jer je sarađivala sa vlastima u slučaju protiv ranijera, koji je dobio 120 godina zatvora nakon što je osuđen zbog optužbi za trgovinu ljudima.

U toku suđenja brojne žrtve nazvale su nekada omiljenu holivudsku slatkicu "izazito okrutnom koja ih je zastrašivala i brutalno kažnjavala." Žene koje su bile u kultu često su bile izložene psihološkom, fizičkom i seksualnom nasilju. Primoravane su na origije, a obavezno su bile žigosane i kažnjavane batinama ukoliko se ne bi povinovale naređenjima.

Prisiljivane su na težak fizički rad i bile tretirane kao robinje. Prisiljavane su na abortuse, a potom ponovo silovane, i morale su biti dostupne za seksualne odnose kada god bi to od njih bilo traženo.

Neretko su izgladnjavane i snimane tokom odnosa, da bi ih kasnije ucenjivali istim. Tužitelji su otkrili da je Alison bila upravo jedna od onih koja ih je slikala i snimala, a potom slala slike Ranijeriju.

Ranijer je pokrenuo NXSIVM 1990-ih u Albaniju kao navodnu grupu za samousavršavanje koja se potom proširila širom zemlje.

Prvo je postao poznat po svojim kursevima 'Executive Success Program', koji su navodno dali studentima sposobnost da postignu svoje ciljeve u životu prevazilaženjem mentalnih blokova.

Ranijer je oko 2015. godine pokrenuo tajni ogranak, poznat kao DOS, koji je bio samo za žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.