Ginkgo biloba izaziva epi-napade?

Izvor: Domino Magazin, 02.Feb.2010, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginkgo biloba izaziva epi-napade?

"Osumnjičena" supstanca zvana ginkgotoxin

Ljudi oboleli od epilepsije koji u nekom obliku uzimaju biljku Ginkgo biloba (G. biloba) imaju povećani rizik od dobijanja novog epileptičnog napada, pokazala su najnovija istraživanja.

Ginkgo biloba se uzima sirova ili u obliku čaja i tableta, a u ishrani se koriste i njene semenke (koje se peku). Neki od simptoma kod kojih se koristila ova biljka su slabljenje pamćenja, depresija, glavobolja, slaba koncentracija i vrtoglavica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << Međutim, prema podacima poslednjih istraživanja, supstanca poznata kao ginkgotoxin menja hemijske signale u mozgu, i to na tako da može izazvati epileptični napad. Pokazano je da ginkgo ujedno može i oslabiti efikasnost lekova protiv epi-napada, a utvrđeno je da ova biljka može imati štetno dejstvo i na potpuno zdrave osobe.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.