Genskom modifikacijom do krvi po meri

Izvor: B92, 02.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genskom modifikacijom do krvi "po meri"

Grupa francuskih istraživača iz Zavoda za transfuziju krvi u Marseju uspela je prvi put da genski modifikuje krvne ćelije kako bi dobila određenu krvnu grupu.

Radi se o matičnim ćelijama krvi izvađenim iz pupčane vrpce koja je modifikovana kako bi davala određenu krvnu grupu, objavio je francuski radio "Frans enfo".

To je prvi korak u stvaranju uzoraka retkih krvnih grupa.

Osim krvnih grupa O, A, B i AB, postoji i oko 30 krvnih grupa među kojima su, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako je preneo "Frans enfo", većina veoma retke.

Rezultati istraživanja francuskih naučnika mogli bi, dugoročno gledano, da omoguće i stvaranje uzoraka krvi na zahtev pacijenata.

Srednjoročno gledano, formiranje "biblioteke" različitih krvnih grupa moglo bi da poboljša bezbednost transfuzija.

Ta glavna faza između doniranja krvi i njenog korisnika sastoji se u analizi kvaliteta krvi, otkrivanja eventualnog prisustva virusa i utvrđivanja reakcije organizma primaoca krvi (imunohematološka analiza).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.