Genetski modifikovana hrana: za i protiv

Izvor: B92, 22.Sep.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genetski modifikovana hrana: za i protiv

Genetski modifikovan losos bi, ukoliko pobegne u prirodu, mogao da uništi populaciju divljeg lososa, a njegovo konzumiranje može da izazove alergiju kod ljudi, kažu kritičari genetske modifikacije.

Tim savetnika američke Uprave za hranu i lekove je razmatrao bezbednost genetski modifikovanog lososa za ljudsku ishranu i kaže da je genetski izmenjena riba po svemu sudeći bezbedna za jelo, ali da bi trebalo obaviti još ispitivanja, preneo je Glas Amerike.

Jedni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako uzbuđeni zbog najnovijeg naučnog dostignuća, jer bi to moglo da smanji lov na divljeg lososa, a u isto vreme stavi više hrane na trpeze, a drugi su zabrinuti zbog ove, kako su je nazvali, "frankenribe" koja bi mogla da izazove alergije kod ljudi.

Kritičari, takođe, navode da bi, ukoliko greškom dospe u prirodu, ova riba, koja raste dva puta brže od obične, mogla da desetkuje divljeg lososa.

Losos je treći najprodavaniji morski produkt u SAD, a samo prošlogodišnji uvoz iznosi milijardu dolara.

Firma "Akvabaunti teknolodžis" je atlantskom lososu dodala hormon rasta izolovan iz dve druge ribe, jer običan losos stvara taj hormon samo izvesno vreme. To je omogućilo ribi da raste tokom cele godine i to dva puta brže od divljeg lososa.

Kritičari, takođe, ne veruju predstavnicima kompanije koji tvrde da su sve ribe sterilne, da ne mogu da se razmnožavaju i da su zatvorene na farmama u kopnu i da ne mogu da pobegnu.

Konačna odluka američke Uprave za hranu i lekove očekuje se narednih meseci i ukoliko proizvodnja bude odobrena, genetski modifikovan losos mogao bi da se nađe u prodavnicama u roku od naredne dve godine.

Genetski inženjering se uveliko koristi za useve, ali ukoliko se dozvoli proizvodnja lososa, to bi bilo prvi put da vlada SAD dozvoljava da genetski izmenjene životinje budu ponuđene za ljudsku ishranu.

To bi moglo da otvori vrata za niz drugih genetski izmenjenih životinja, kao što je stoka otporna na bolest ludih krava.

Genetski izmenjene životinje nisu klonovi, koji su inače već odobreni za jelo od strane američke Uprave za hranu i lekove, već su im izmenjeni geni - da bi se dobile željene osobine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.