Gde pobeći u slučaju nuklearnog rata?

Izvor: B92, 17.Dec.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde pobeći u slučaju nuklearnog rata?

Kad je britanska vlada 2002. objavila dokumenta koja su imala za cilj da opravdaju invaziju na Irak, jedna od važnijih tačaka bila je opasnost od potencijalnog nuklearnog naoružanja. Naravno, oružja nije bilo, ali je i sam pomen atomske bombe izazvao dovoljno snažnu reakciju.

Iako i ostala oružja mogu biti podjednako opasna, "atomska bomba" ima stigmu koje ni jedno drugo oružje nema. Čak ni bojni otrovi koji su u upotrebi još od Prvog svetskog rata i koji su korišteni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv civila u Siriji, nisu izazvali toliko burne reakcije.

Uglavnom, britanski “Guardian” je odlučio da simulira nuklearnu apokalipsu kako bi pronašao mesta na kojima bi ljudi bili sigurni od atomske bombe i izabrali scenario koji se odvija 20. januara 2017, na dan Trampove inauguracije.

U obzir su uzeli trenutni raspored oružja u deset zemalja i u obzir uzeli verovatnoću konflikta i vremenske prilike kako bi dobili što verniju sliku onoga što bi se dogodilo.

Prema njihovom predviđanju najsigurnije mesto bio bi Antarktik. Ne samo da je kilometrima udaljen od civilizacije već je i prema sporazumu iz 1959. izabran kao mesto mirnog istraživanja. Međutim, tamo niko ne živi, a ne smemo zaboraviti ni misiju "Project Iceworm" tokom koje je izgrađena antarktička podzemna nuklearna baza koja je danas napuštena rupa prepuna toksičnog otpada.

Druga opcija su Uskršnja ostrva, hiljadama kilometara udaljeni od Južne Amerike. Dok ste tamo, možete proučiti misteriozne statue koje su podigli drevni Polinežani.

Tu je još i arhipelag Kiribati ili Maršalova ostrva. Iako su to danas tropske plaže okružene predivnim okeanom, nekad davno to je bilo mesto nuklearnih testiranja i baš to ga čini najzanimljivijim izborom za sigurno mesto u slučaju nuklearnog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.