Izvor: B92, 09.Jan.2020, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajiti krompir na Marsu? Da, moguće je

Sećate se scene iz "Marsovca" u kojoj glavni lik sadi krompir na Marsu? To što ste videli, bila je prava nauka, ako je verovati oktobarskoj naučnoj studiji.

Istraživači sa Univerziteta Vageningen u Holandiji odlučili su da testiraju proizvodni kapacitet tla na Marsu i Mesecu.

Njihov cilj je bio da znaju da li će opcija sadnje useva biti moguća, ukoliko u budućnosti nastanimo ova nebeska tela. Da bi izveli eksperiment, istraživači su koristili marsovske i lunarne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simulatore tla koje je razvila NASA, a dodali su i organski materijal.

Na ova tla zasadili su deset različitih vrsta biljaka, od graška do paradajza. Otprilike pet meseci kasnije, tim je analizirao useve i primetio da je, osim spanaća, ostalih devet vrsta biljaka dobro raslo na oba tla. Tačnije, jestivi delovi biljaka su već bili spremni za korišćenje, dok je novo seme rodilo nove biljke, piše Listverse.

Naravno, bilo koji usev na stvarnoj površini Marsa suočiće se sa drugim izazovima kao što su ekstremne temperature ili zračenje. Kako rešiti ove probleme?

Druga studija objavljena u julu navodi da je odgovor u laganom materijalu koji se zove "silika aerogel".

Ovaj materijal omogućava pristup svetlosti i povećava temperaturu, ali ne dozvoljava da štetni zraci dođu do biljke. Zbog toga bi u ledenim oblastima mogao da se postavi tanak sloj ovog gela, i smatra se da bi u tom slučaju biljke sasvim normalno preživele.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.