Izvor: NaDlanu.com, 25.Jul.2012, 13:40 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Francuski kolač od sira i maslina
Nešto potpuno drugačije. Da začinite neko lepo veče sa prijateljima.
Sastojci:100 g brašna1/2 praška za pecivo 1/2 kašičice soli4 jaja250 ml mleka100 g rendanog dimljenog kačkavalja100-120 g maslina bez koščica, vrsta po želji1 kašika maslinovog uljapola veze rukolekomad praziluka, oko 5-6 cm200 ml kiselog mlekaPriprema:1. Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Dodati 4 jaja, prethodno samo malo razmućena viljuškom, pa žicom sjediniti jaja i brašno dok smesa ne postane >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << glatka, bez grudvica. Zatim dodati mleko, kačkavalj, masline i maslinovo ulje, dobro izmešati i ostaviti sat-dva da odstoji.2. Promešati, prebaciti u četvrtasti duguljasti pleh (za hleb) koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Peći oko 40 minuta na 180-200°C, ili dok površina ne dobije fino zlatan ton, a sredina bude pečena. Ostaviti da se ohladi, ne mora skroz, ali teško će se seći ako je baš vruć.3. Sitno iseckati rukolu i praziluk pa pomešati sa kiselim mlekom. Ohladjen slani kolač iseći na kriške, pa servirati preko sveže rukole i uz pripremljen sos.