Francuske gurmanske poslastice za Beograđane

Izvor: B92, 18.Nov.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuske gurmanske poslastice za Beograđane

U okviru Francuske nedelje danas su u Beogradu organizovane dve radionice - pekarska i gastronomska, gde su prisutni mogli da uživaju u čuvenim jelima "kraljice kuhinja".

Pekarska radionica održana je u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i u saradnji sa njenim članom, vodećom svetskom kompanijom u proizvodnji kvasca Lezafr, sa idejom da se zvanicama približi jedan od najpoznatijih francuskih simbola - francuska peciva.

U prvom pekarskom centru te francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije u Srbiji, svi prisutni su bili u mogućnosti da uživaju u tipičnom francuskom doručku, kroasanima i francuskom baget hlebu, koji su delom sami i pripremali uz pomoć pekarskih profesionalaca.

Miodrag Jelić, direktor kompanije Lezafr u Srbiji, rekao je da je Francuska, osim vina, u svetu prepoznatljiva po specifičnosti izrade i egzotike u pravljenju jedne od najčešćih namirnica prisutnih za stolom - hlebom.

"Medjutim, malo je poznato da je Srbija, iza Poljske i Rumunije, treća zemlja u Evropi po konzumaciji hleba po glavi stanovnika", naveo je Jelić, dodajući da je taj centar otvoren u Srbiji sa ciljem da se lokalnom tržištu edukativnim pristupom prenesu ne samo francuski, već i svetski trendovi.

U organizaciji Francusko-srpske privredne komore i u saradnji sa njenim članom, hotelom Metropol Palas u Beogradu, danas je, drugu godinu zaredom, održana i Gastronomska radionica, kao jedan od prvih dogadjaja koji su najavljeni u okviru Francuske nedelje, koja se održava od 17. do 23. novembra.

"Francusku gastronomiju ne treba predstavljati, ali, začudo, mada su i Srbi i Francuzi jednako gurmani, u Srbiji su retki restorani koji nude specijalitete ove kraljice kuhinja", rekla je Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komore.

Ona je izrazila nadu da će poneka francuska jela, koja su sada sporadično prisutna u boljim beogradskim restoranima, u skoroj budućnosti početi češće da se pronalaze na njihovim menijima, kao i da će u Beogradu biti otvoreni prvi francuski restorani.

foto: flickr.com/photographerglen

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.