Folna kiselina - važna u trudnoći

Izvor: Prva.rs, 30.Jul.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folna kiselina - važna u trudnoći

Više od 60 odsto žena koje su učestvovale u nedavno sprovedenoj anketi smatra da je napredak medicine i farmacije u poslednjih 20 godina doprineo da se spreče komplikacije trudnoće, ali tek svaka treća žena zna da navede neki od preparata koji u sebi sadrže folnu kiselinu i koriste se u toku trudnoće.
Iako neke od vitamina trudnice imaju u rezervama, pa mogu da ih “pozajme” bebi, druge vitamine i minerale, čije se potrebe povećavaju tokom trudnoće, ne mogu da obezbede čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ni optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline, čiji deficit može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta.
Dovoljan unos folne kiseline može da doprinese smanjenju broja spontanih pobačaja koji se javljaju naročito kod žena sa sniženom aktivnošću enzima za pretvaranje folne kiseline u biološki aktivan oblik.
Istraživanje je pokazalo i da više od 60 odsto ispitanih žena smatra da je u drugom stanju korisno uzimanje vitamina i dodataka ishrani. Svaka četvrta ispitanica je koristila vitamine u trudnoći, a svaka treća zna nekog ko je koristio neki od preparata koji sadrži folnu kiselinu.
Izvor: onaportal.com

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.