File u rupi, mogući problemi sa baterijom

Izvor: B92, 13.Nov.2014, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File u 'rupi', mogući problemi sa baterijom

Robot File, koji je načinio istorijsko sletanje na kometu, trenutno je stabilan nakon problema sa „kačenjem“ na kometu i šalje slike na Zemlju. Međutim, pred naučnicima su nove brige s obzirom na to da je File sleteo kilometar dalje od planirane mete i nalazi se u senci stene.

Naučnici se sada plaše da File neće imati dovoljno svetlosti kako bi napunio svoje baterije. Sudeći po trenutnim podacima, robot prima samo sat i po sunčeve svetlosti tokom svake rotacije komete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja traje 12 časova, a naučnici su računali na 7. Ovo neće biti dovoljno da se izvedu sve planirane operacije. Međutim, tim prvo mora da u potpunosti razume gde se robot tačno nalazi na površini komete i čime je sve okružen.

Robot je već poslao prve slike sa komete, a nakon slike koja ukazuje na njegovu lokaciju – na udaljenoj strani velikog kratera koji je razmatran kao mesto za sletanje – šef tima zaduženog za Filea, Stefan Ulamec, je izjavio: „Nalazimo se negde na ivici kratera, što bi moglo da objasni ovu bizarnu orijentaciju koju smo videli“.

Određivanjeorijentacije i lokacije je težak zadatak i ne možemo da damo više informacija od onih do kojih su obični ljudi došli gledajući slike koje je File poslao, dodao je Ulamec.

Međutim, tim nastavlja da i dalje prima „sjajne podatke“ koje šalje nekoliko instrumenata koje je robot poneo sa sobom.

Robot File, koj je veličine mašine za veš, je 12. novembra sa satelita spušten na kometu nakon čega je proveo 7 sati putujući ka njenoj ledenoj površini.

File je trenutno stabilan ali postoji bojazan u vezi sa dugoročnom situacijom s obzirom da sonda nije pravilno usidrena – harpuni uz pomoć kojih je trebalo da bude povezan za površinom komete nisu ispaljen po sletanju.

Zbog novonastale situacije Ulemec je skeptičan oko naknadnog ispaljivanja harpuna pošto bi usled njihove sile File mogao da bude izbačen u svemir.

On je takođe zabrinut i oko bušenja komete radi uzimanja uzoraka pošto bi i to moglo da utiče na stabilnost robota. Ovo je prva fotografija sa površine komete

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UGROŽENA MISIJA NA KOMETI: Robot File u rupi, problemi s baterijom

Izvor: Kurir, 13.Nov.2014

Robot File, koji je načinio istorijsko sletanje na kometu, trenutno je stabilan nakon problema sa „kačenjem“ na kometu i šalje slike na Zemlju. Međutim, pred naučnicima su nove brige s obzirom na to da je File sleteo kilometar dalje od planirane mete i nalazi se u senci stene, piše BBC..Naučnici...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.