Fenomen koji je pokrenuo brojne priče: Devojčica se nije budila punih devet godina

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 22:37

Fenomen koji je pokrenuo brojne priče: Devojčica se nije budila punih devet godina

Bakinghemšir je rodno mesto Elen Sadler, poznate i kao misteriozno uspavana devojčica.

Elen je rođena 1859. godine, a od početka je bila povučena i nije se preterano družila sa vršnjacima. Nakon što se žalila na glavobolje, lokalni lekar je ustanovio kako ima natekle žlezde, ali i neku bolest kičme zbog čega je bila u bolnici.

U bolnici je provela 18 nedelja, ali su je nakon toga vratili kući uz obrazloženje kako je njeno stanje neizlečivo. Ono što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usledilo dva dana kasnije, donelo je veliku misteriju u selo, ali i brojne ljude koji su želeli da vide devojčicu.

Naime, Elen je 17. marta 1871. legla da spava i nije se probudila narednih devet godina.

Ovo se brzo pročulo, pa su ljudi sa svih strana hrlili u selo kako bi videli dete, neke žene su čak uzimale i pramen njene kose, a roditelji su sve dozvoljavali i počeli da naplaćuju ulaznicu.

Navodno je u poseti bio i Albert Edvard, tadašnji princ od Velsa. Jedan od novinara je primetio kako je devojčicino disanje pravilno i prirodno, koža meka i telo toplo, dok je puls bio ubrzan.

Po rečima njene majke, održavala ju je u životu tako što joj je davala čaj ili mleko tri puta na dan. Mnogi su se pitali i kako je porodica regulisala fiziološke potrebe koje je morala da ima Elena, na šta su oni odgovorili kako joj se creva godinama nisu pokretala, a tek na svaki četvrti dan bi izašla neka količina tečnosti iz bešike.

Porodica je ostvatila značaja prihod tokom svih tih godina, a neki od posetilaca su bockali Elenu kako bi otkrili prevaru, međutim, to se nije dogodilo. Susedi su čak pričali kako su je viđali uveče da sedi pored prozora u svojoj sobi, ali niko nikad nije dokazao.

Elen se probudila pet meseci nakon smrti majke i bez ikakvog sećanja na prethodnih devet godina. Navodno je bila potpuno oporavljena, a od posledica je imala samo blago usporeni rast i problem sa jednim okom.

Ovaj slučaj je iznedrio priče o veštičarenju, a neki su smatrali i da je bila drogirana od strane roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.