Fast-fud podstiče pojavu Alchajmera

Izvor: B92, 03.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fast-fud" podstiče pojavu Alchajmera

Prehrambeni proizvodi bogati šećerom, masnoćom i holesterolom, tipični za "fast-fud" (brzu hranu), mogu da podstaknu pojavu Alchajmerove bolesti, jednog od najčešćih oblika demencije, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s istraživačkog instituta "Karolinska" u Stokholmu.

Istraživači su došli do tog zaključka posmatranjem ponašanja genetski modifikovanih miševa, nakon što su im devet meseci davali hranu bogatu masnoćom, šećerom i holesterolom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ispitivanjem mozga tih miševa otkrili smo istu hemijsku promenu kao i u mozgu osoba obolelih od Alchajmera", izjavila je Suzan Akterin, rukovodilac istraživanja.

Povećanje nivoa fosfata koji sprečavaju neke ćelije da normalno funkcionišu bila je jedna od najuočljivijih promena.

Naučnici su primetili i da veća količina holesterola u hrani smanjuje prisustvo moždanog proteina - ark, koji učestvuje u procesu pamćenja.

Miševi su pre ispitivanja bili podvrgnuti genskim modifikacijama, kako bi se kod njih podražavao uticaj jedne varijante ljudskog gena apoE4 koja je jedan od velikih faktora rizika za nastanak Alchajmera, a čija je jedna od funkcija transport holesterola.

"Zaključili smo da unos u organizam većih količina masnoće i holesterola, u kombinaciji s drugim faktorima kao što je apoE4, može negativno da utiče na više supstanci u mozgu i da bude jedan od uzroka razvoja Alchajmerove bolesti", istakla je Akterinova.

Alchajmer i njemu slična oboljenja pogađaju više od 24 miliona osoba u svetu, a ta cifra udvostručavati će se svakih 20 godina, navedeno je u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.