Evropa u problemu?

Izvor: Domino Magazin, 20.Jan.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa u problemu?

Da li nas čeka burna politička godina

Evropa bi u toku ove godine mogla da se suoči sa ozbiljnim političkim zemljotresima, zaključak je istraživanja Economist intelligence unite.

Zbog sve veće popularnosti, populističke stranake bi mogle da dobiju na izborima i nateraju umerene stranke na koalicije koje bi ranije bile nezamislive.

Istraživači čak upozoravaju da je moguća i "kriza demokratije".

U srcu evropske politike nalazi se ogromna >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << rupa na mestu gde bi trebalo da budu velike ideje, dodaje EIU.

Ključni faktori u ovom fenomenu su slaba izlaznost na izborima i drastičan pad broja članova u tradicionalnim partijama.

A to koriste ekstremne političke grupacije. Recimo predviđa se da će populistička Nezavisna partija uzeti glasove i Konzervatinoj i Laburističkoj partiji u Velikoj Britaniji.

Ipak, najveći rizik donosi rastući populizam  Sirize u Grčkoj.

Opšti izbori se u ovoj zemlji održavaju 25. januara, dok istraživanja javnog mnjenja ukazuju na to da bi se krajnja levica mogla pojaviti kao najjača stranka.

Ukoliko se to desi i ukoliko ona napravi vladu, EIU istraživači kažu da bi to pokrenulo talase širom Evropske unije koji bi bili katalizator za političke preokrete u drugim zemljama.

"Ukoliko bi Siriza došla na vlast, to bi delovalo destabilizirajuće u samoj Grčkoj, ali i u regionu. Skoro sigurno bi došlo do krize između Grčke i međunarodnih kreditora, s obzirom na to da je otpis dugova jedan od osnova njene političke platforme", navodi se u analizi.

Izbori u Evropi sa potencijalno nepredvidivim rezultatima, prema istraživanju EIU, su, takođe, oni koji će se održati u Danskoj, Finskoj, Španiji, Švedskoj, Nemačkoj i Irskoj.

"Zajednički imenilac u tim zemljama jeste - uspon populističkih partija”.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.