Etna nije vulkan

Izvor: B92, 19.Jan.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Etna nije vulkan"

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o "pravom" vulkanu.

Uprkos užarenim komadima stena koje izbacuje, Etna takođe svake godine proizvede oko 7 miliona tona vodene pare, ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

Profesor Karmelo Ferlito sa Univerziteta u Kataniji na Siciliji, koji se godinama bavi proučavanjem ovog vulkana, kaže da količina magme u Etni nikako nije dovoljna za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tolike količine spomenutih jedinjenja.

"Da bi to bilo istina, Etna bi morala da proizvede najmanje deset puta veću količinu lave nego sada", izjavio je naučnik za New Scientist.

Ferlito zato smatra da je Etna pre termalni izvor, nego vulkan.

Njegova studija ukazuje na to da Etna ne sadrži samo magmu, već i velike količine ugljen-dioksida, vode, i sumpor-dioksida, koji izbijaju na površinu.

"Istopljene stene čine samo 30 odsto Etne", objasnio je Ferlito.

Doktor Kajla Jakovino, istaknuti vulkanolog sa Univerziteta u Arizoni, Ferlitovu ideju smatra "inventivnom", piše New Scientist.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Earth-Science Reviews.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.