Erik Bana - naivni Australijanac

Izvor: B92, 23.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erik Bana - naivni Australijanac

Erik Bana, australijski komičar (stvarno!) i holivudska zvezda, voli američke ikone, uključujući i klasično marinskoplavo odelo.

Piše: Sandra Nigard

Fotografije: Kris Kols

Izvor: Men's Health


Erik Bana voli automobile i voli Ameriku...

... i bio je zanesen idejom o avanturističkom putovanju kad je stigao ovde pre dvadeset godina, kao naivni Australijanac. Njegov plan bio je: voziti se širom zemlje poput >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Keruaka u mustangu iz ’79 godine, i oprobati sreću kao komičar. Šest meseci i mnogo hiljada milja kasnije, taj san je prilično splasnuo. Preživeo je usamljene noći u autu, pogrešna skretanja kroz narkomanske krajeve i bekstvo iz Nešvila usred noći. Ipak, očarao ga je jedan priljavi grad. „Njujork mi se još tada svideo", kaže četrdesetjednogodišnji glumac.

„Bio je takva zadivljujuća zver. Volim energiju i stav tog grada." Bio je to pre-đulijanski Njujork išaran grafitima, sa pip-šouom na Tajms Skveru i ludacima što mumlaju po trotoarima. A on je bio pre-holivudski Bana, pre no što je uspešnu karijeru australijskog komičara zamenio ulogama u filmovima visokog profila poput Troje, Minhena i Zvezdanih staza, pre nego što je zasmejavao publiku u Smešnim ljudima i slamao srca u filmu Vremeplovčeva žena.

Bana američku enegiju i pozitivnost smatra zaraznim. „Sjajno utiču na produktivnost i kreativnost", kaže on. U Melburnu može da bude anonimni momak iz kraja koji vozi bicikl ili vodi svoje dvoje dece u školu, a da ga pri tom kamere ne prate u stopu. „Vodim dva potpuno različita života", kaže on. „Između njih nema sredine. Nema nikakvog ostrva između, koje bi im omogućilo da se spoje."

U Melburnu, Bana i njegovi dugogodišnji prijatelji prepravljaju njegov omiljeni ford falkon XB kupe iz 1974, ili oprobavaju sreću na trkama. Usamljenost trkanja ga privlači. „To je u pojednakoj meri opuštajuće i ushićujuće", kaže Bana. „Sami ste i usredsređeni na jedan jedini cilj – ništa ne može da prodre u vašu kabinu. Prepušteni ste sami sebi." U Australiji, Bana svakodnevno nosi farmerke i majice. „Obično se strahovito nemarno oblačim", kaže on vedro. Ali, Bana je takođe zavoleo i otmenu odeću. „Cenim kad je neko dobar majstor", kaže on, navodeći John Varvatos, Calvin Klein i Gucci, kao neke od svojih omiljenih brendova.

„Pretpostavljam da je to donekle u vezi s tim što cenim dizajn kod automobila." Ipak, nećete ga zateći u skupom odelu kod kuće, u Melburnu. To je njegova holivudska uniforma. „Mislim da bi svi u kafiću u mom kraju bukvalno zanemeli kad bih ušetao tamo u odelu", kaže on smejući se. „Smejali bi mi se."

Sumnjajte u autoritet

„Australijanci su odgajani da se protive establišmentu", kaže Bana. „Podozrivi smo prema autoritetu." Usvojite isti stav prema tradicionalnom marinskoplavom odelu. Nemojte se zadovoljiti konvencionalnom klasičnom košuljom svetle boje kad vam crna majica može dati prefinjen, savremen ton. Tamni tonovi delovaće monohromatski, stvarajući iluziju izduženije i vitkije figure.

Poštujte klasiku, ali je osavremenite

Bana je svoj prvi automobil, ford falkon XB kupe iz 1974, kupio kad mu je bilo samo 15 godina, i radi na njemu već 26. Na isti način može se raditi i na odeći. Ako već imate marinskoplavo odelo, razmislite o tome kako da ga osavremenite, umesto da kupujete novo. Krojač vam može osvežiti sako sužavajući ga u struku, ili ga malo skratiti. (Sako treba da vam bude dug približno do vrhova prstiju.) Ako vam, međutim, ramena ne odgovaraju, vreme je da kupite novi – prepravljanje je preskupo.

Nenametljivo se izdvojite

Izbegnite generički izgled pomoću sitnih detalja, kao što je štep kontrastne boje na reverima, ili živopisna postava. „Kad posmatram odeću u prodavnici, moram da otkrijem neku osobenost koja je čini jedinstvenom", kaže Bana. „Tražim detalje za koje znam da će mi se sviđati i za pet godina, a ne samo trenutno." Šlicevi sa strane na sakou i diskretni uzorci, poput neupadljivo kariranog dezena, deluju zanimljivo, ali ne i napadno.

Istaknite figuru

Bana je morao da se ugoji skoro petnaest kilograma za ulogu psihopate Marka Brendona Rida u filmu Čoper (Chopper) iz 2000, koja je bila od presudnog značaja za njegovu karijeru. Pošto je ponovo skinuo kilograme i nabacio mišiće, Bana je naučio kako da odećom naglasi svoju figuru. „Volim odela uskog kroja", kaže Bana. „Tom Ford su mi omiljena." Sako sa nešto dubljim izrezom i sa dva dugmeta pružiće vam izduženiji i vitkiji izgled, istovremeno stvarajući oblik slova „V". U odelima sa dvorednim kopčanjem ili modelima sa tri dugmeta, čak i vitki momci ponekad deluju zdepasto.

MAGAZIN MENS HEALTH U NOVOM BROJU DONOSI:

Uz oktobarski broj časopisa Men's Health očekuje vas najkompletniji Vodič kroz stil za jesen i zimu: 100 odličnih komada, saveta i trendova da izgledate bolje nego ikad!

Uz 1.728 dobrih saveta za zdravlje, fitnes, ishranu, seks i stil, saznajte koja su "Nova pravila muškosti", kako o putovanjima razmšlja momak sa naslovne Erik Bana i kako da postignete najbolje telo sa planom vežbi za četiri nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.