Eksperiment za zaustavljanje side

Izvor: B92, 01.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperiment za zaustavljanje side

Istraživači Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na Svetski dan borbe protiv side predložili su teoriju na osnovu koje bi za 10 godina prenošenje side moglo skoro potpuno da bude zaustavljeno.

Stručnjaci iz SZO do tog otkrića došli su putem matematičkog modela koji predviđa šta bi se dogodilo kada bi se odrasli i adolescenti svake godine testirali na virus HIV-a i kada bi onima koji su HIV-om zaraženi odmah bila prepisana terapija antiretrovirusnim lekovima, umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se, kako je sada uobičajeno, čeka da njihov imuni sistem oslabi.

Ovi lekovi bi na taj način drastično smanjili količinu virusa u krvi i genitalnim izlučevinama, što bi potom dovelo do drastičnog smanjenja mogućnosti prenošenja ovog virusa.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi ovaj "provokativni 'misaoni eksperiment'" mogao da se primeni u praksi, budući da bi ljude koji se ne osećaju bolesnim trebalo ubediti da se testiraju svake godine i podvrgnu dugoročnoj terapiji.

Podjednako ozbiljan problem predstavljali bi visoki troškovi testiranja i lečenja tako velikog broja ljudi, kao i činjenica da bi zbog duge primene terapije antiretrovirusnim lekovima, virus HIV-a mogao da postane otporan na njihovo delovanje.

Istraživači, međutim, optimistički ističu da bi ovaj pristup, dugoročno gledano, u suštini mogao da se pokaže jeftinijim od sadašnje prakse lečenja zaraženih u poodmakloj fazi bolesti.

Do iznalaženja sredstava za testiranje ove teorije u praksi, Svetska zdravstvena organizacija će održati sastanak na kome će se raspravljati o implikacijama ovog potpuno novog pristupa koji, ipak, uliva nadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.