Ebola ne prijeti Evropi

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Avg.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola ne prijeti Evropi

BANJALUKA - Brojne analize Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da trenutno postoji veoma mali rizik da virus ebole bude prenesen u evropske zemlje, rekao je portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević.

Za španskog sveštenika koji je preminuo od ebole u Evropi, Jašarević je napomenuo da je on došao iz Liberije, gdje je živio i radio.

Jašarević je istakao da zdravstveni radnici u zemljama koje nisu u zaraženom području moraju biti informisani >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i da se maksmalno zaštite ako naiđu na pacijenta koji je putovao u neku od zemlja gdje ima zaraze od ebole.

"Stanovništvu se preporučuje da ne putuje u zaražene zemlje, kao i da prate savjete koje daju njihova ministarstva zdravlja", rekao je Jašarević za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, trenutno je aktivan lanac zaraze Gvineju, Sijera Leone, Nigeriju i Liberiju, dok izvan tih zemalja nije bilo nikakvih slučajeva.

Jašarević je naglasio da je ovo prvi put da je epidemija dostigla ove razmjere, gdje smrtnost velika, a ne postoje nikakvi već odobreni lijekovi.

On je dodao da trenutno veliki broj svjetskih stručnjaka radi i analizira kako i kada se mogu koristiti lijekovi koji nisu licencirani, te istakao da se mogu koristiti eksperimentalni lijekovi, a da je za to, između ostalog, potrebna i saglasnost zaraženih ljudi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

SZO: Ebola ne preti Evropi

Izvor: B92, 15.Avg.2014

Analize SZO pokazuju da trenutno postoji veoma mali rizik da se virus ebole prenese u evropske zemlje, izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević..."Ono što preporučujemo zemljama koje nisu u zaraženom području jeste to da njihovi zdravstveni radnici moraju da budu informisani i da se, ako naiđu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.