Džang Jimou plaća kaznu od 1,2 miliona $

Izvor: B92, 09.Jan.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džang Jimou plaća kaznu od 1,2 miliona $

Kineski režiser Džang Jimou mora da plati više od 1,2 miliona dolara kazne zbog toga što ima troje dece čime je prekršio kineske zakone o porodici, saopštli su zvaničnici.

Zvaničnici grada Vusji saopštili su danas da su istražitelji zaključili da su režiser filmova "Heroj" i "Kuća letećih bodeža" i njegova supruga Čen Tig prekršili zakone o planiranju porodice jer imaju više dece bez zvaničnog odobrenja i još su ta deca rođena pre nego što su se venčali. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kineske vlasti ograničavaju urbane parove na jedno, a ruralne porodice na dvoje dece ako je prvo dete devojčica.

Kazna je određena na osnovu godišnjeg prihoda para. Vlasti Vusjia tvrde da su režiser i njegova supruga zaradili oko 580.000 dolara u godinama pre nego što je svako dete rođeno.

Vesti o tome da je Džang prekršio politiku jednog deteta pojavile su se u maju prošle godine. Zvaničnici Vusjia su u julu počeli istragu jer je Čen registrovana kao stanovnik gradskog okruga Binhu, iako najveći deo vremena provodi u Pekingu.

Krajem prošle godine, gradske vlasti požalile su se da ne mogu da stupe u kontakt sa Džangom koji je u međuvremenu izdao izvinjene zbog "negativih društvenih posledica" koje je izazvao i obećao saradnju.

Slučaj je u zemlji izazvao debatu oko toga da li je činjenica što je poznat Džangu omogućila da godinama izbegava zakon.

Džang i Čen imaju 30 dana da plate kaznu. Par takođe može da uloži žalbu sudu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.