Dva miliona Konfučijevih potomaka

Izvor: B92, 25.Sep.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva miliona Konfučijevih potomaka

Prema najnovijem popisu Konfučijevih potomaka, oko dva miliona ljudi može se danas pohvaliti da je u direktnom srodstvu sa velikim kineskim misliocem i filozofom.

Porodično stablo slavnog Kineza iz VI veka p.n.e. gotovo se utrostručilo od kada su se na listi njegovih potomaka po prvi put našli pripadnici etničkih manjina, žene i iseljenici.

Lista potomaka objavljena je u Konfučijevom rodnom mestu Ćufu povodom 2560-godišnjice njegovog rođenja.

Porodično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stablo, za koje se veruje da je najveće na svetu, poslednji put je ažurirano 1937. kada je popisano svega 560.000 ljudi, saopštio je Odbor za Konfučijevu genealošku kompilaciju.

"Ovo nije važno samo za istraživače, već i za Konfučijeve potomke širom sveta, jer im pomaže da upoznaju svoje pretke i učvrste porodične veze", kazao je Kong Dejong, predsednik Međunarodnog Konfučijevog udruženja i potomak slavnog filozofa u 77. kolenu.

Popis, u koji su po prvi put uvršteni i ženski potomci kao i potomci iz dijaspore, ima 43.000 strana povezanih u 80 knjiga.

Najveći broj raseljenih Konfučijevih potomaka danas živi u Južnoj Koreji, njih čak 34.000, gde se jedan davni Konfučijev potomak naselio još u XIV veku, tj. pre 54 generacije.

Zabranjeno za vreme maoističke diktature, drevno Konfučijevo učenje (551-479 p.n.e.), zasnovano na miru i društvenoj harmoniji, poslednjih godina pobuđuje sve veće interesovanje Kineza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.