“Duša mi je puna, Kalemegdan bez Pobednika je pust i prazan”

Izvor: B92, 14.Feb.2020, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Duša mi je puna, Kalemegdan bez Pobednika je pust i prazan”

Bronzana statua beogradskog Pobednika postavljena je na svoj postament, koji je takođe obnovljen, ostavljen pomalo „nakrivo“ kao što je bio i do sada.

„Odlučili smo da se stub neće ispravljati zato što bi ispravljanje moglo da prouzrokuje nova oštećenja u samoj konstrukciji, moglo bi da dođe do pojave pukotina. Dakle, ispravljanje nije ni bilo planirano ovim projektom“ rekla je za B92 Nevenka Kuzmanović, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spuštanja na postolje trajao je gotovo sat vremena. Onda se zaustavio možda na metar iznad postolja i tu ostao pola sata. Kada je svima popustila pažnja, potpuno nezapaženo, Pobednik je bio na postamentu.

Uz pomoć kran-dizalice, dvadesetak radnika na skelama koje se nalaze oko stuba, ovaj poduhvat je uspešno izveden uprkos kiši i vetru koji su ga povremeno ometali. Skele bi trebalo da budu sklonjene u naredne dve nedelje.

„Ovo je značajan moment za sve nas da je simbol Beograda ponovo vraćen. Pobednik zrači nekom energijom i simbolikom koju Beograd nosi“, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Sa jedne strane, on nadgleda šta radimo, a sa druge strane šalje poruku Beograda koji gleda u svetlu budućnost“ dodao je on.

U šatoru koji je postavljen kako bi se novinari sakrili od padavina i neometano obavljali posao, blatnjavih cipela, našli su se i mediji iz regiona.

Za B92 govorila je Ljiljana Crnić, dopisnik „Hrvatske riječi“, koja živi u Beogradu.

Kaže da joj je duša puna jer je Kalemegdan bez ovog spomenika bio pust i prazan i da joj je velika čast što je danas tu.

Iako mokri i promrzli, svi prisutni su zabeležili snimke i fotografije koje će zasigurno ostati upamćene u istoriji Beograda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.