Dugine boje protiv biblijskih istina

Izvor: B92, 07.Apr.2014, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugine boje protiv biblijskih istina

Da li seksualna raznolikost treba da se približi deci kroz nastavne programe? Upravo to planiraju socijaldemokrate i Zeleni u jednoj nemačkoj pokrajini. Crkva se protivi i iz toga se rađa još jedna debata o vrednostima.

Školarci u Baden-Virtembergu bi trebalo da uče kako porodicu mogu da zasnuju ne samo muškarac i žena, nego i dva muškarca ili dve žene. Ili biseksualci. Ili transeksualci, interseksualci i transdžender osobe, piše Dojče Vele. Ruku na srce, većina ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne zna tačnu razliku između ovakvih seksualnih orijentacija, ali bi učitelji i nastavnici u ovoj pokrajini na jugu Nemačke uskoro mogli da podučavaju omladinu seksualnim razlikama. „Cilj je da prenesemo vrednosti poput poštovanja, tolerancije i otvorenosti prema svetu“, saopštilo je pokrajinsko Ministarstvo kulture, koje je zaduženo i za obrazovanje. „Želimo da ohrabrimo decu i mlade da sebe i svoje bližnje posmatraju sa poštovanjem i bez predrasuda.“

Učenje ili prevaspitavanje?

Potpuno očekivano, inicijativi su se usprotivile dve najveće crkvene zajednice, katolička i evangelistička. Čak su dve velike hrišćanske crkve u Nemačkoj izdale i zajedničko saopštenje: „Na decu i mlade ne sme da se utiče kada je u pitanju njihova potraga za identitetom“, piše u tekstu. Crkve koje se suočavaju sa dramatičnim smanjenjem broja vernika (i samim tim prihoda, jer u Nemačkoj vernici plaćaju crkveni porez ukoliko žele) i dalje insistiraju na tradicionalnoj slici porodice koja podrazumeva jednog muškarca i jednu ženu. Važno je, smatraju crkve, izbeći indoktrinaciju i instrumentalizaciju omladine, pogotovo na „osetljivom polju seksualnog identiteta i ličnih i porodičnih modela života“.

Stavove protestanata za DW je pojasnio pokrajinski biskup Frank Otfrid Juli, koji kaže da „različitost ljudskog seksualiteta“ može da se tematizuje i u školi, ali da pri tome „biblijska slika čoveka mora više da se uzme u obzir“. Otpora ima i u školama. Nastavnik Gabriel Štengle je krajem prošle godine, pošto je objavljen predlog novog nastavnog plana, pokrenuo onlajn-peticiju. Naslov te inicijative glasi: Budućnost – odgovornost – učenje: Protiv nastavnog programa 2015. pod ideologijom duginih boja. Štengle smatra da učenje o različitostima predstavlja pokušaj „moralnog, pedagoškog i ideološkog prevaspitavanja“ učenika. Peticiju je podržalo 190.000 ljudi, dok internet peticija zagovarača novog programa ima tek 90.000 potpisa.

Sukob dva sveta

Pokrajinski premijer Vinfrid Krečman, čija se vlada prva u Nemačkoj odlučila na ovakvu inicijativu, pokušao je da vodi dijalog sa predstavnicima crkve. „Ne pravimo ideološki školski program“, rekao je ovaj političar Zelenih. Kako bi izbio protivnicima adute, najavio je izmene nastavnog programa. Kako će one izgledati i da li će zadovoljiti konzervativce i crkve, za sada nije poznato.

Jasno je da je nastava o seksualnim raznolikostima, pomalo neplanirano, postala najvažnija tema u Baden-Virtembergu, tema na kojoj bi mogla da se odluči i sudbina sadašnje pokrajinske vlade. U glavnom gradu Štutgartu već mesecima na ulice izlaze nastavnici i roditelji, zagovornici i protivnici „moderne“ nastave. Govoreći potpuno različite argumente, i jedni i drugi se navodno zalažu za isti cilj – dobrobit dece. Diskusija o obrazovanju uveliko je kulturna borba dva sveta.

Autorka: Juli Ruč / nr

Odg. urednik: Jakov Leon

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.