Država želi sve više žena u vojsci

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 17:15

Država želi sve više žena u vojsci

Žene su nedovoljno zastupljene u nemačkim oružanim snagama. To bi trebalo da se promeni reformom zakona. Ali to neće biti jednostavno sprovesti u praksu, piše Dojče vele.

Nemačkoj vojsci Bundesveru su potrebni ljudi za jačanje vojne sposobnosti zemlje kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

Bundesver ima oko 180.000 vojnika – od toga su 24.000 žene, ne računajući civile koji rade za vojsku. Prema podacima vlade, žene čine 9,5 odsto ljudstva, a u medicinsko-sanitetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sektoru 45 odsto.

Vlada kancelara Olafa Šolca usvojila je nedavno niz mera kako bi se poboljšala ravnopravnost polova u vojsci, čiji je cilj usklađivanje procedura u Bundesveru s nedavnom reformom zakona koji se primenjuju na vladu u celini. Prema vladinoj definiciji, udeo žena trebalo bi ukupno da bude veći od 20 odsto.

"Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u Bundesveru", rekao je novinarima portparol vlade Štefen Hebeštrajt. On je dodao kako nemačka vlada smatra da veći broja žena u vojsci doprinosi Agendi UN-a 2030 za održivi razvoj. "Jačanje žena i devojčica" je jedan od stupova te agende.

Učiniti posao atraktivnim za žene

Spomenute reforme prvenstveno se fokusiraju na plate, kako na aktivnoj dužnosti, tako i u rezervi, a želi se poboljšati i podrška za brigu o deci i o starim i bolesnim članovima porodice.

Vlada se nada da će to podstaći žene da se ne odlučuju za neplaćeni rad u kući, gde još uvek snose najveći teret, nego da se zaposle – pa i u vojsci.

Takvi napori već postoje na drugim mestima, u javnom i privatnom sektoru. Neke političke stranke, na primer, zahtevaju da odnos muškaraca i žena bude pola-pola kada se radi o kandidatima za vodeće pozicije. Bundestag je već doneo neke od potrebnih zakona.

Istočna i Zapadna Nemačka

Kada je 1955. osnovana vojska Zapadne Nemačke, ženama je bilo zabranjeno da budu u vojsci. Tako je bilo sve do 1975. kada je ženama bilo dozvoljeno da se pridruže vojsci, ali samo u sanitetskom korpusu. Čak i 2001, nakon što su sve vojne uloge bile otvorene za žene, sanitetski korpus je ostao područje s najvećim ženskim kontingentom.

U socijalističkoj Istočnoj Nemačkoj priča je bila drugačija. Njene oružane snage osnovane su 1956. i dozvoljavale su učestvovanje žena u svim vidovima vojske. Ali muškarci su bili regrutovani, dok su žene služile dobrovoljno. I tamo su uglavnom radile medicinske i administrativne poslove.

Velika Britanija i SAD

Nemačka nije jedina koja ima malo žena vojnika. U većini zemalja, uključujući i najbliže saveznike, vojska je "još uvek svet muškaraca", kako je navedeno u izveštaju britanskog parlamenta iz 2021. Tada je udeo žena u britanskoj vojsci bio 11 odsto. To je bio rekord svih vremena, prema Ministarstvu odbrane u Londonu, ali zadati cilj od 15 odsto ipak nije ispunjen. Taj cilj je sada povećan na 30 odsto do 2030. godine.

U Sjedinjenim Državama te iste 2021. godine žene su činile više od 17 odsto aktivnog osoblja, prema američkom Ministarstvu odbrane. To je uzlazni trend.

Predsednik Džo Bajden je nedavno imenovao Lisu Frančeti za zapovednicu ratne mornarice. Ako to imenovanje potvrdi Kongres, ona će postati prva žena u glavnom štabu.

Bundesver u konkurenciji s privatnim sektorom

Zalaganje Bundesvera za više žena nije samo pitanje jednakih mogućnosti. To je u skladu sa sveobuhvatnim unapređenjem nemačkih vojnih sposobnosti. Ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je kao cilj angažovanje još oko 20.000 vojnika do 2031.

To neće biti jednostavno. Kada je u pitanju zapošljavanje, Bundesver se takmiči s drugim vladinim agencijama i privatnim sektorom za istu grupu potencijalnih kandidata.

Nemačka, čije je stanovništvo u proseku sve starije, suočava se s nedostatkom radne snage, a to pogađa i vojsku, rekla je portparolka Ministarstva obrane za DW.

"Postoji sve veća tražnja poslodavaca za kvalifikovanim kadrom za praktično sva područja", rekla je ona.

Vojska ima dodatni problem: treba privući mlade ljude koji žele "visok stepen fleksibilnosti i individualne slobode u radnom životu", dodala je ona. Ta očekivanja su u suprotnosti s rigidnom hijerarhijom i zapovednom strukturom vojske.

Još jedan izazov koji vojska deli s privatnim sektorom: sigurnost na radnom mestu, posebno za žene. Radi se o seksualnom uznemiravanju: prema podacima nevladine organizacije Terre des hommes, u Bundesveru je u razdoblju od 2018. do 2020. bilo skoro 850 takvih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.